Κορονοϊός: «Παραμονεύει» η Όμικρον 2 – Η εξέλιξη της πανδημίας στην Κρήτη σύμφωνα με την έκθεση Σαρηγιάννη

κορονοϊός-παραμονεύει-η-όμικρον-2-1373859

Συνεχίζει αλλά με επιβράδυνση η ήπια ανοδική πορεία που αντικατοπτρίζεται και στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος έχει ξεπεράσει τις 21.000 (21.860).

Η πορεία της πανδημίας στην Κρήτη, όπως αναφέρει και η έκθεση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη:

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 546 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός σε σχέση με το Σάββατο, και η ανοδική πορεία κάμπτεται, ενώ στα Χανιά με 267 κρούσματα, συνεχίζει η ανοδική πορεία με σημαντική επιβράδυνση.

Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 150 κρούσματα, όπου η ανοδική πορεία κάμπτεται, ενώ στο Λασίθι όπου παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο καθώς εντοπίστηκαν 99 κρούσματα, συνεχίζει η πιο πρόσφατη ανοδική πορεία.

Για να επανέλθει η αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Ο), θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000. Αυτά σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού μετά από νόσηση, θα συντελέσουν στην συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Αντίθετα, με τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμού αναμνηστικών δόσεων, έχει ήδη καθυστερήσει να επέλθει η πορεία αποκλιμάκωσης, και πλέον (πιθανότατα και σε συνδυασμό με την παρουσία της Ο-2), βλέπουμε ξανά ανοδική πορεία.

Όσον αφορά στη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι χθες φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 73% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση με τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία.

Σήμερα έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις περίπου το 53% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του κύματος της μετάλλαξης Ο.

Υπολογίζουμε ότι αν συνεχιστεί ο χαμηλότερος ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση που παρατηρείται τις τελευταίες 15 ημέρες θα έχουμε γύρω στους 2600 θανάτους περισσότερους από COVID-19 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τους θανάτους που θα είχαμε αν ο ρυθμός χορήγησης της τρίτης δόσης παρέμενε στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκε στις αρχές του έτους και στο τέλος του 2021.

Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την εικόνα την προηγούμενη Κυριακή, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59, όπου η αύξηση του πραγματικού ρυθμού αναπαραγωγής εγείρει προβληματισμό για την διαφαινόμενη νέα ανοδική τάση.

Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με το Σάββατο, παρατηρήθηκε οριακά μικρότερος αριθμός τόσο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όσο και των θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 9,1% (η ημερήσια τιμή είναι 7,2%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε στο 1,18 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Η αύξηση του Rt πάνω από τη μονάδα τις τελευταίες 12 ημέρες υποδηλώνει νέο ανοδικό κύμα, του οποίου το ύψος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από το βαθμό που η μετάλλαξη Ο-2 έχει παρεισφρήσει στην κοινότητα, οπότε αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες για αλληλούχιση των θετικών δειγμάτων.

enikos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook