Κορονοϊός: «Παγώνει» το lockdown για τους ανεμβολίαστους – Τα μέτρα που εξετάζονται

κορονοϊός-παγώνει-το-lockdown-για-τους-ανε-1245504

Διστακτική εμφανίζεται αίφνης η κυβέρνηση στην προοπτική ενός lockdown προς τους ανεμβολίαστους, παρά τη δραματική πορεία της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία το έχουν ήδη εφαρμόσει.

Μάλιστα χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύθηκε δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προς κυβερνητικά στελέχη – ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν και στο στενό του περιβάλλον – για τη σπουδή να προαναγγείλουν μπλόκο προς όσους εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό – προφανώς σε συνέχεια εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί από τους ειδικούς.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε καλλιεργηθεί βεβαιότητα ότι επέρχονται πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θεωρούν ότι όλο αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε κυρίως από την αναπαραγωγή εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίες, ωστόσο, αν και λαμβάνονται υπόψη, δεν συνεπάγονται αυτόματα και αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και διττή: Συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό προς τους ανεμβολίαστους, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων δείχνει να ανταποκρίνεται, και περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. «Ηδη, οι ανεμβολίαστοι υφίστανται πολλούς περιορισμούς. Και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που πολλοί εξ αυτών σπεύδουν να εμβολιαστούν. Αν σφίξει κι άλλο ο κλοιός, μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ» λένε οι ίδιες πηγές.

Διστακτική όμως είναι η κυβέρνηση και για τη σύνδεση της τρίτης δόσης για τους πολίτες άνω των 60 ετών με προνόμια και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι. Προς ώρας, η απόφαση που ελήφθη χθες είναι να γίνεται διαρκής υπενθύμιση της κρισιμότητας που έχει η τρίτη δόση τόσο για την προστασία της ατομικής υγείας όσο και για να κερδηθεί το στοίχημα της αύξησης του τείχους της ανοσίας.

«Από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα πάνω από 660.000 πολίτες, ενώ μόνο σήμερα (χθες) έκαναν την αναμνηστική δόση 80.000 πολίτες. Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική προσέλευση, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στη λήψη πιο σφικτών μέτρων», τονίζει στο iEidiseis.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Αυτό που δεν λένε ευθέως στην κυβέρνηση, αλλά είναι προφανές, είναι ότι ποντάρει στις αποφάσεις που θα πάρει η Ευρώπη έναντι του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αν αποφασίσει να έχει ημερομηνία λήξης σε κάποιο διάστημα μετά το πέρας εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, τότε ο γόρδιος δεσμός θα κοπεί, ούτως άλλως. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται περί τα τέλη του μήνα και από πολλές πλευρές προεξοφλείται ότι η υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση θα έρθει μέσω του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Προς σύνδεση του Green Pass με την 3η δόση για τους άνω των 65

Η κυβέρνηση φαίνεται να βλέπει θετικά το «γαλλικό» μοντέλο, το οποίο συνδέει την ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού με την 3η δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Ένα μέτρο για το οποίο η συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη και θεωρείται θέμα χρόνου να ληφθεί κεντρική απόφαση…

Το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στα τέλη Νοεμβρίου.

Μόλις υπάρξει Ευρωπαϊκή απόφαση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι, οι πολίτες άνω των 60 ετών αν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με “μπλόκο” στην είσοδο τους σε κλειστούς χώρους αλλά και στα ταξίδια εντός της Ευρώπης.

Δύο βασικά «εμπόδια» που τρόπο τινά θα «υποχρεώσουν» αρκετούς συμπολίτες μας να ξανασκεφτούν τυχόν ενστάσεις για την 3η δόση. Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσοι έχουν κάνει ήδη τις δύο δόσεις του εμβολίου, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ και η συμμετοχή τους ως τώρα κρίνεται ικανοποιητική.

Για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί, χωρίς κανένα πρόβλημα, να έχει την πρόσβαση που έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι παντού και κυρίως την ασφάλεια απέναντι στις απειλές του κορονοϊού” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έσπευσαν να προαναγγείλουν “μπλόκο” σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, προφανώς μεταφέροντας εισηγήσεις των ειδικών που έχουν τεθεί στο τραπέζι του Μαξίμου.

Μόνο “παρότρυνση” προς εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών…

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και θα περιορίστεί σε… παρότρυνση να σπεύσουν να κάνουν την 1η δόση.

Εκτιμούν ότι η έκρηξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με την δραματική εικόνα στα νοσοκομεία, θα σημάνει καμπανάκι κινδύνου σε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις, ενώ έχουν τη βεβαιότητα ότι ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη λόγω της υποχρεωτικότητας.

«Υποχρεωτικότητα με την έννοια κάποιων κυρώσεων όπως για παράδειγμα αυτές που είχαμε στους υγειονομικούς, δεν υπάρχει. Από κει και πέρα ανάλογα και με τις εισηγήσεις που θα μας κάνουν οι ειδικοί, είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο πρέπει να γίνει” τόνισε ο Γ. Οικονόμου στην εκπομπή Live News, στο Mega.

Μέσα στην εβδομάδα το κλιμακωτό ωράριο για το Δημόσιο

Οι Επιστήμονες συνεδριάζουν εκ νέου και θα επανέλθουν με τις εισηγήσεις στην Κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πορείας της πανδημίας, η οποία προκαλεί δραματική πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μόνο μέτρο που συζητά αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή πιθανότητα ως το τέλος της εβδομάδας. ‘Ενα μέτρο το οποίο παράλληλα θα ανακουφίσει και το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Σήμερα, ξεκινά η αποστολή των φύλλων πορείας για την επιστράτευση των γιατρών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών.

Οι πρώτες ανάγκες ενίσχυσης του ΕΣΥ αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία

ieidiseis.gr, newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook