Κορονοϊός: Όλο και πιο κοντά η τρίτη δόση του εμβολίου – Ποιους αφορά

κορονοϊός-όλο-και-πιο-κοντά-η-τρίτη-δόσ-1268243

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του FDA να δώσει πλήρη άδεια στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού, η εταιρία ξεκίνησε άλλη μια διαδικασία: αυτή για την έγκριση μιας τρίτης, ενισχυτικής, δόσης του εμβολίου.

Την εξέλιξη αυτή έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η διαδικασία της αίτησης για τη χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου στον FDAαναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Pfizer ζητά να επιτραπεί η χορήγηση μιας ακόμη δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω.

Τα δεδομένα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους της Covid σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών, ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές έλαβαν την τρίτη δόση του σκευάσματος μεταξύ 4, 6 και 8 μηνών μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους και τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους του ιού ήταν 3,3 φορές περισσότερα μετά την τρίτη δόση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι στο 99,5% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση συγκριτικά με το 98% μετά τη δεύτερη δόση.

Μαγιορκίνης: Νέο εμβόλιο και τρίτη δόση

Για ένα νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχει ήδη σχεδιάσει η Pfizer και το οποίο στοχεύει στις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα μίλησε ο εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά στο νέο εμβόλιο της Pfizer είπε ότι πρόκειται για ένα ανανεωμένο εμβόλιο με διαφορετικό αντιγόνο που θα είναι επαναληπτική δόση, του στυλ της γρίπης.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ δεν απέκλεισε να χρειαστεί μια τρίτη επαναληπτική δόση για όλους. «Θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα έλευσης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους» σημείωσε ενδεικτικά. Ωστόσο όπως είπε εκτιμούν πως με την επαναληπτική δόση που θα γίνει στις ευπαθείς ομάδες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση σε ηλικιωμένους και σε υγειονομικούς θα υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουρλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη την οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ανέφερε πως είναι ένα σενάριο καθώς όπως μας εξέπληξε η μετάλλαξη δεν μπορεί να μας εκπλήξει και άλλη μετάλλαξη. Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να συμβεί το επόμενο 6μηνο – 8μηνο.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook