Κορονοϊός: Ο γιατρός που «πήγε στον άλλο κόσμο και γύρισε» θυμάται ένα χρόνο μετά…

κορονοϊός-ο-γιατρός-που-πήγε-στον-άλλ-1331687

Στο Ζarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο γιατρός πνευμονολόγος φυματιολόγος Κωνσταντίνος Χρήστου, ο οποίος ζει και εργάζεται στον Βόλο. Ο ίδιος πέρσι κόλλησε κορονοϊό και διασωληνώθηκε, ενώ κινδύνευσε να πεθάνει.

Τα όσα αφηγείται είναι χαρακτηριστικά:

«Ακριβώς 1 χρόνο πριν από σήμερα, στα πλαίσια του 2ου κύματος της πανδημίας, είχα την ατυχία να μολυνθώ και να αρρωστήσω από κορονοϊό, σε μια κατ’ οίκον επίσκεψη ενός ύποπτου περιστατικού, και παρά τη χρήση διπλής προστατευτικής μάσκας προσώπου, χρήση αντισηπτικών στα χέρια και άλλων μέτρων προφύλαξης. Να σημειωθεί πως τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα του εμβολιασμού, η οποία δόθηκε στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021.

Η νόσηση εξελίχθηκε άσχημα, και τελικά επέζησα χάρη στην νοσηλεία μου στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Γ. Ν. Βόλου για 1 μήνα και στην περαιτέρω αποκατάσταση της υγείας μου σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης για άλλους 2,5 μήνες. Κυριολεκτικά «νεκραναστήθηκα» και επέστρεψα πάλι στη ζωή, στην οικογένειά μου και στην εργασία μου.

Το ψυχικό τραύμα το αντιμετώπισα με πείσμα και τσαγανό, για να μπορέσω να ξαναγίνω πλήρως λειτουργικός. Τώρα, στα πλαίσια του 4ου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, οι αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας, οδήγησε την Πολιτεία να ζητήσει τη συνδρομή των ιδιωτών ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να βοηθήσουν τους σωματικά και ψυχολογικά καταπονημένους συναδέλφους μας, νοσοκομειακούς ιατρούς. Στο Βόλο, 11 ιδιώτες παθολόγοι και πνευμονολόγοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) προστρέξαμε να κάνουμε 4 εφημερίες για 1 μήνα στο Γ.Ν. Βόλου, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για ιατρονοσηλευτική περίθαλψη, που προκαλεί η πανδημία.

Συνεπώς, στα πλαίσια της πρώτης εφημερίας μου την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, βρέθηκα έξω από το δωμάτιο του νοσοκομείου στο οποίο κόντεψα να πεθάνω. Αισθάνθηκα αμφιθυμία: λύπη και στεναχώρια που θυμήθηκα την περιπέτειά μου, αλλά πείσμα και εγρήγορση όταν είδα άλλους συνανθρώπους μας να κινδυνεύουν όπως εγώ. Δεν μπορώ να μένω απαθής και αδρανής, όταν πεθαίνουν άνθρωποι. Δεν το αντέχει η συνείδηση μου.

Δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν τεράστια σύγχυση από παραπληροφόρηση, από φόβο και από το υπερεγώ τους. Δεν προστρέχουν να εμβολιαστούν, και έτσι μένουν απροστάτευτοι απέναντι στον επικίνδυνο κορονοϊό. Όταν νοσούν βαριά και αισθάνονται το «χνώτο» του θανάτου, μετανιώνουν και συνειδητοποιούν πόσο πλανήθηκαν. Δυστυχώς σε κάποιους το τίμημα είναι ο θάνατος, ενώ σε άλλους που καταφέρνουν να σωθούν, έχουν, όπως εγώ, ένα σωματικό και ψυχολογικό «Γολγοθά» να διαβούν! Συνεπώς τα παθήματα ας μας γίνουν μαθήματα.

Όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε, η πανδημία εξακολουθεί να μας απειλεί, οπότε είναι αναγκαίο για να συνεχίσουμε να «μένουμε ασφαλείς», να φοράμε μάσκα προσώπου, να μην συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, να πλένουμε τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε τα ειδικά αντισηπτικά υγρά, να κάνουμε αρκετά tests ανίχνευσης του κορονοϊού (εάν χρειάζεται), κ.λ.π. Κυρίως όμως, πρέπει να προσέξουμε να εμβολιαστούν, διπλά, τρίδιπλα ή/και περισσότερο, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, για να νικήσουμε την πανδημία του κορονοϊού. Κι όπως λέει ο λαός μας, «Πριν πεινάω, μαγειρεύω»! Μείνετε όλοι ασφαλείς και υγιείς!»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook