Κορωνοϊός: Μεταδίδεται όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα

κορωνοϊός-μεταδίδεται-όπως-η-γρίπη-ή-τ-999857

Ο κορωνοϊός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, σύμφωνα με επιστήμονες της Κίνας που μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών. Οι επιστήμονες υπονοούν ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός ανιχνευόταν στον οργανισμό του ασθενή, αν και εκείνος δεν παρουσίαζε συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να μεταδίδουν την ασθένεια.

Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για τον νέο κορονοϊό, ο οποίος δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κορονoϊούς.

«Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, ένας ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Οι ερευνητές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ερεύνησαν τα ποσοστά του κορονoϊού σε 18 ασθενείς. Ένας εξ αυτών, με μέτρια επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό του, δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.

Μεταξύ των 17 ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα, η ομάδα εντόπισε αυξημένα επίπεδα του ιού αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, κάτι που παρατηρείται κυρίως στη γρίπη και όχι στον SARS.

Τα επίπεδα του ιού στον ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοια με αυτά σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως πυρετός μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

«Αυτό που μας λέει είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα» εξήγησε ο Πόλαντ.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο νέος ιός, αν και είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS, δεν συμπεριφέρεται όπως αυτός, επεσήμανε ο Κρίστιαν Άντερσον ανοσιολόγος στο Scripps Research.

«Ο ιός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κορονoϊούς που έχουμε δει. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης», σχολίασε.

Οι ερευνητές δήλωσαν εξάλλου ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν στις αναφορές ότι ο νέος κορονoϊός μπορεί να μεταδοθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης και υπονοούν ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε αποτέλεσμα στον SARS.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook