Κορονοϊός: Με αυτά τα μέτρα θα κάνουμε Καθαρή Δευτέρα – Πότε θα γίνει κατάργηση

κορονοϊός-με-αυτά-τα-μέτρα-θα-κάνουμε-κ-1006114

Το πολυαναμενόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει, ωστόσο, ούτε φέτος θα το περάσουμε χωρίς καθόλου μέτρα. Φέτος πέφτει στις 7 Μαρτίου.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν και για την Καθαρά Δευτέρα:

Μάσκα: Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και ανοιχτούς χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς απαιτείται η χρήση υψηλής μάσκας προστασίας ΚΝ95 ή διπλής χειρουργικής μάσκας.

Το ίδιο ισχύει και για τα ΚΤΕΛ, ενώ για το ταξίδι με τρένο ή αεροπλάνο δεν έχει ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα μάσκας υψηλής προστασίας.

Εστίαση: Στους κλειστούς χώρους της εστίασης συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μπορούν να μπαίνουν στα κέντρα διασκέδασης και τους εσωτερικούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, καθώς και όσοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Καραντίνα: Εάν και εφόσον βρεθήκατε θετικοί στον κορονοϊό πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τότε συνεχίζει να ισχύει το μέτρο της καραντίνας με τις παρακάτω εξαιρέσεις:

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν πως οι εμβολιασμένοι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για κορονοϊό είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα. Μετά τη λήξη της καραντίνας, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.

Οι εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή rapid test) την πέμπτη ημέρα από την έκθεση.

Οι ανεμβολίαστοι που βγαίνουν θετικοί στην Covid, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, ισχύει ό,τι αναφέρεται παραπάνω για τους εμβολιασμένους που νοσούν. Δηλαδή πέντε μέρες καραντίνα εφόσον είναι ασυμπτωματικοί.

Η διαφορά με τους εμβολιασμένους είναι ότι όσοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες, ή έχουν κάνει τη μία δόση του J&J και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες, τότε πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για πέντε ημέρες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.

Πότε καταργούνται τα μέτρα

Την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων εντός του Μαρτίου, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ έχει εκφράσει την αισιοδοξία του ότι το Πάσχα θα είναι «κανονικό». Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει την Τετάρτη 2 Μαρτίου, για να αποφασίσει την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Κάτι που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, θα ισχύσει μετά την Καθαρά Δευτέρα στις 7 Μαρτίου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook