Κορoνοϊός – Λοίμωξη: Πόσο πιθανό είναι να νοσήσουμε δεύτερη φορά

κορoνοϊός-λοίμωξη-πόσο-πιθανό-είναι-1082992

Οι ειδικοί της υγείας πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από την COVID-19 έχουν αποκτήσει κάποια ανοσία έναντι της επαναλοίμωξης ωστόσο δεν είναι βέβαιοι για το μέγεθος ή τη χρονική διάρκεια της προστασίας αυτής.

Υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό αρκετές εβδομάδες μετά την περίοδο ανάρρωσής τους, οδηγώντας κάποιους στη σκέψη ότι μπορεί να προσβλήθηκαν εκ νέου από τον ιό. Πιο πιθανό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι άνθρωποι αυτοί να νοσούν από κάποια παρόμοια ασθένεια ή οι εξετάσεις να ανίχνευσαν υπολείμματα της αρχικής μόλυνσης. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα τα αποτελέσματα των εξετάσεων να είναι ψευδώς θετικά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν έχει καταγραφεί περιστατικό ασθενούς που μεταδίδει τον ιό σε άλλους μετά την επανεξέτασή του με θετικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση παρόμοιων ιών, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν ξανά τρεις μήνες έως και ένα χρόνο μετά την αρχική μόλυνση, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό και με τον κορωνοϊό.

«Είναι ένα πολύ πρώιμο πεδίο στην επιστήμη», σχολιάζει σχετικά ο Δρ. Philip Landrigan,διευθυντής του προγράμματος παγκόσμιας υγείας στο Κολέγιο της Βοστώνης.

Μια μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών βρήκε, ακόμη, ότι τα αντισώματα που καταπολεμούν τον κορονοϊό ίσως διαρκούν μόνο λίγους μήνες σε ανθρώπους με ήπια μορφή της νόσου, υποδεικνύοντας ότι τα άτομα αυτά μπορεί να καταστούν ξανά ευάλωτα. Τα αντισώματα, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε έναν ιό, καθώς και άλλα σημεία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να παράσχουν προστασία.

Η απάντηση στην ερώτηση αν είναι πιθανή η επαναλοίμωξη είναι ως εκ τούτου σημαντική, καθώς αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, θα αναστρέψει τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες τόσο για επιστροφή στους εργασιακούς χώρους, όσο και για ένα εμβόλιο μεγάλης διάρκειας.

ygeiamou.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook