Κορονοϊός: «Κόκκινη κάρτα» στην Κρήτη από την Ουαλία

Δεν υπήρξαν αλλαγές τελικά στις βρετανικές λίστες των χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να τίθενται ή όχι, σε καραντίνα, παρά τις έντονες φήμες για μετάταξη της Πορτογαλίας στην “κόκκινη λίστα”, αφού έχει ξεπεράσει το όριο των 20 κρουσμάτων,αλλά και των πιέσεων για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από το ΗΒ.

Αντιθέτως, η Ουαλία προχώρησε σε καραντίνα για όσους φτάνουν από 6 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις λίστες, αλλά “ελέγχονται συνεχώς όλα τα δεδομένα και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανένα δισταγμό”.

Πρόσθεσε δε ότι οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση και το Κοινό Συμβούλιο Βιοασφάλειας (JBS) περιλαμβάνουν τον επιπολασμό Covid-19, το επίπεδο και το ποσοστό μεταβολών, η έκταση των τεστ εντός της χώρας, τις κυβερνητικές δράσεις και άλλες επιδημιολογικές πληροφορίες στους προορισμούς.

Για την Πορτογαλία, σύμφωνα με “τιτίβισμα” του υπουργού Υγείας, υπάρχει περίπτωση να επανεξεταστούν τα δεδομένα αύριο. Υπενθυμίζεται ότι αφού ανακοινώθηκαν οι προηγούμενες αλλαγές στις λίστες, μετά από μερικές ώρες αφαιρέθηκε από την “κόκκινη λίστα” η Πορτογαλία και προστέθηκε η Κροατία.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της Βρετανικής Αρχής Δημόσιας Υγείας προσπαθούν να εντοπίσουν περισσότερους από 200 επιβάτες της Wizz Air, αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να ειδοποιήσουν την αεροπορική εταιρεία ότι οκτώ ταξιδιώτες σε μια πτήση Ηράκλειο – Λούτον, είχαν βρεθεί θετικά σε κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο, που θέτουν ξανά το ενδεχόμενο τοποθέτησης της Ελλάδας στην “κόκκινη λίστα”.

Η επαναφορά της Πορτογαλίας στην “κόκκινη λίστα”, αν και δικαιολογείται απολύτως από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αφού έχει 23 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στο τελευταίο 7ήμερο, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την αγγλική ταξιδιωτική βιομηχανία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι το κλείσιμο εκ νέου της Πορτογαλίας θα σημάνει και το τέλος των προγραμμάτων της για την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου για φέτος, οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει θέσει ως όριο τα 20 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού, στο τελευταίο 7ήμερο.

Η Ουαλία αντιθέτως, σύμφωνα με το money-tourism.gr, οι ταξιδιώτες στην Ουαλία από την ηπειρωτική Πορτογαλία και έξι ελληνικά νησιά θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες από τις 04:00 την Παρασκευή. Είναι η πρώτη φορά που η Ουαλία εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες καραντίνας. Το Γιβραλτάρ και η Γαλλική Πολυνησία θα διαγραφούν επίσης από τον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τους περιορισμούς καραντίνας. Μύκονος, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πάρος, Αντίπαρος και Κρήτη συγκαταλέγονται μεταξύ των ελληνικών νησιών που τίθενται σε καθεστώς καραντίνας και πλήττονται. Μέχρι τώρα η Ουαλία χρησιμοποιούσε τον κατάλογο εξαιρέσεων όπως ορίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Vaughan Gething, δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση “λόγω μεγάλου αριθμού περιπτώσεων κορωνοϊού, που εισήχθησαν στην Ουαλία από τουρίστες που επέστρεφαν από τα ελληνικά νησιά”. Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς τη Σκωτία, θα πρέπει να απομονωθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, από τις 4 π.μ. την Πέμπτη το πρωί (3 Σεπτεμβρίου), όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι, θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν από τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας οκτώ επιβάτες πτήσης που επέστρεψε στο Λονδίνο από την Κρήτη. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για οκτώ έφηβους από το Χάμσαϊρ που διαγνώστηκαν θετικοί στη νόσο, έπειτα από πτήση στο Λούτον με την “Wizz Air” από την Κρήτη στις 25 Αυγούστου.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε πως δεν γνώριζε πως οι επιβάτες της πτήσης της από το ελληνικό νησί είχαν COVID-19 μέχρι να το διαβάσουν στον “Guardian” και κατηγόρησε τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ότι θα έπρεπε μετά τα τεστ να είχαν προβεί σε επείγουσες ενέργειες για τον εντοπισμό των υπολοίπων 204 επιβατών του αεροσκάφους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της Βρετανίας υποστήριξε πως γνώριζαν για τα κρούσματα και τους είχαν ενημερώσει να μπουν σε καραντίνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, εξετάζεται το ενδεχόμενο τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία να συμπεριληφθούν στην λίστα με τις χώρες που θα υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Βρετανία, ωστόσο, όπως είπε, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου, TUI, ανέστειλε τα πακέτα διακοπών του στη Ζάκυνθο, μετά την επιβεβαίωση από τη Δημόσια Αρχή Υγεία της Ουαλίας για τουλάχιστον 16 περιπτώσεις Covid-19, που βρίσκονταν στην πτήση Tui 6215 από τη Ζάκυνθο προς το Κάρντιφ στις 25 Αυγούστου.

Πηγή: cretapost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΈξι τρόποι να μεγαλώσετε ένα αισιόδοξο παιδί
Επόμενο άρθροΤι δώρο μπορεί να κάνει ένας δισεκατομμυριούχος σε έναν άλλον δισεκατομμυριούχο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ