Κορονοϊός και μετάλλαξη Δέλτα: Τι λέει η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων

κορονοϊός-και-μετάλλαξη-δέλτα-τι-λέει-1253266

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και υπεύθυνη της κλινικής Covid 19, κυρία Αγγελική Δαμιανάκη.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία το 50% των κρουσμάτων που ταυτοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας σχετίζεται με την μετάλλαξη Δέλτα.

Η κυρία Δαμιανάκη τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσσονται, όμως αυτή που έχει κινήσει το ενδιαφέρον και έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος» είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

Έχει διασπορά σε πάνω από 100 χώρες και φαίνεται ότι θα επικρατήσει. Είναι 60% πιο μεταδοτικός αυτός ο ιός από την βρετανική μετάλλαξη, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μολυνθεί.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτή η μετάλλαξη αναπτύσσεται γρηγορότερα και μένει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα, αυτά του κοινού κρυολογήματος με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην υποψιάζεται και να υπάρχει μεταδοτικότητα.

Επίσης η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρακάμπτει αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού με αποτέλεσμα και σύμφωνα με μελέτες από την Αγγλία, να αυξάνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Όσον αφορά την θνητότητα δεν έχουμε ακόμα στοιχεία, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Δαμιανάκη, ωστόσο επειδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ευελπιστούμε ότι η θνητότητα θα είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με μελέτη σε διεθνές περιοδικό υγείας, όσοι έχουν εμβολιαστεί, εμφανίζουν εξουδετερωτικά αντισώματα στην μετάλλαξη Δέλτα.

Όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι σε ένα ποσοστό 95% μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό διότι και τα συστήματα υγείας θα προστατευθούν αλλά και οι ήδη εμβολιασμένοι.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Χανίων χθες Κυριακή ήταν 15. Ωστόσο, όπως εκτίμησε η κα Δαμιανάκη, τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν οι εισαγωγές γιατί παρατηρείται έντονη χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες μέρες, επομένως τα κρούσματα θα προσέρχονται στο νοσοκομείο με χρονοκαθυστέρηση.

Στο νομό Χανίων το ποσοστό των εμβολιασμών φτάνει το 46%, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε και καλά. Προτρέπω, τόνισε η κυρία Δαμιανάκη, τους πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας, να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει μεταλλάξεις αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Και βέβαια ο καθένας από εμάς χωριστά να συνεχίσει να τηρεί με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ας μην παρασυρόμαστε από τα fake news, δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί, οι παρενέργειες είναι ελάχιστες.

zarpanews.gr

One thought on “Κορονοϊός και μετάλλαξη Δέλτα: Τι λέει η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook