Κορονοϊός και μεταλλάξεις: Μετά την βρετανική και την αφρικάνικη τώρα έχουμε και την βραζιλιάνικη

κορονοϊός-και-μεταλλάξεις-μετά-την-βρ-1177659

Οι μεταλλάξεις του SARS-Cov-2, που έχουν γίνει η «Νο1» απειλή για υπερ-μετάδοση του ιού, ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες.

Επειτα από τις παραλλαγές του ιού που εντοπίστηκαν σε Βρετανία και Ν. Αφρική, η Βραζιλία ανακοίνωσε πως η «μετάλλαξη Μανάους», που βρέθηκε το φθινόπωρο στη χώρα, είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική από τα γνωστά στελέχη του. Πολλές χώρες της «γηραιάς ηπείρου» και άλλες έχουν ήδη επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βραζιλία. Το υπουργείο Υγείας της νοτιοαμερικανικής χώρας έσπευσε να επισημάνει πως τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται -της AstraZeneca και της Sinovac- είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν από την εν λόγω μετάλλαξη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Υπό την απειλή των νέων στελεχών, η Ευρώπη διατηρεί το επίπεδο επαγρύπνησης. Στις 22 Φεβρουαρίου, η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα εξόδου από το λόκνταουν. Παρόλα αυτά, αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ κάποια περιοριστικά μέτρα έως ότου εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες – κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Απρίλιο. Χθες, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, ο ρυθμός μεταδοτικότητας «R» έπεσε κάτω από το 1 (0,7-0,9), ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δείχνει πως οι θάνατοι από Covid-19 θα μειωθούν κατά 96% σε δύο μήνες χάρη στους εμβολιασμούς.

Η Γερμανία ενισχύει τους περιορισμούς στα σύνορα, έπειτα από την ανακοίνωση παράτασης των μέτρων ως τουλάχιστον τις 7 Μαρτίου, απόφαση με την οποία συμφωνεί το 72% των πολιτών (σε δημοσκόπηση του ινστιτούτο Forsa).

Την παράταση ισχύος του λόκνταουν ως την 1η Μαρτίου αποφάσισε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να μειώσει την επίπτωση του νέου κορονοϊού και τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Η Γερμανία ανακοίνωσε πως παρατείνει για ακόμη έξι εβδομάδες τη στρατιωτική ιατρική βοήθεια που παρέχει στην Πορτογαλία. Τα περιοριστικά μέτρα διατηρεί και η Ολλανδία ως τις 2 Μαρτίου, καθώς οι ειδικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερο αριθμό νοσηλειών και μεταδοτικότητας απ’ ό,τι προέβλεπαν.

Η εξάπλωση των μεταδοτικότερων στελεχών του ιού προβληματίζει του ειδικούς. Ερευνα του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας δείχνει πως η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε στο 20% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη χώρα στις 3 και 4 Φεβρουαρίου. Πάντως, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν διαβεβαιώσει πως τα εμβόλιά τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης (της Pfizer παρέχει ισχυρή προστασία και κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης), ενώ η AstraZeneca έχει διαμηνύσει πως το εμβόλιό της παρέχει προστασία καθώς μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου και θα έχει «βελτιωμένο» εμβόλιο σε 6-9 μήνες.

Στο μεταξύ, οι εταιρίες Pfizer και Moderna ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για παιδιά 12 ετών και άνω, ελπίζοντας πως θα έχουν αποτελέσματα ως το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους «New York Times», ενώ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν δοκιμές και σε νεαρότερους αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Επιπλέον, οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές συνέστησαν τη χρήση μίας δόσης εμβολίου κατά του ιού σε όσους έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον SARS-Cov-2, σημειώνοντας πως θα λειτουργεί ως «υπενθύμιση» της ανοσολογικής μνήμης.

Περιοριστικά μέτρα για πέντε ημέρες επέβαλε η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, έπειτα από τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων στη Μελβούρνη. Οι ασθενείς τέθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της πόλης και ο κυβερνήτης, Ντάνιελ Αντριους, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Οι 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι μόλις πριν από λίγες ημέρες πήραν ανάσα από δίμηνο λόκνταουν, ωστόσο οι αρχές σημειώνουν πως «το παιχνίδι άλλαξε και ο ιός δεν είναι ο ίδιος με το 2020».

Η ασθένεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με Covid-19 το περασμένο φθινόπωρο είχε θορυβήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των «New York Times», τα όσα έγιναν γνωστά για την υγεία του ήταν η μισή αλήθεια, καθώς ο Τραμπ είχε νοσήσει σοβαρά. Η εφημερίδα αναφέρει πως σε αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίαζε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και μια έντονη φλεγμονή στους πνεύμονες που είχε προκληθεί από τη νόσο. Tο δημοσίευμα, που επικαλείται δύο πηγές ενήμερες για την υπόθεση, σημειώνει ότι οι γιατροί δεν είχαν εκτιμήσει σωστά την εξέλιξη της υγείας του και για το λόγο αυτό αναγκάστηκαν να τον οδηγήσουν εσπευσμένα στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Walter Reed National Military Medical Center», ενώ εκτιμούσαν ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν υποστήριξη αναπνευστήρα.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook