Κορoνοϊός: Η κατάθλιψη “χτυπά” χωρίς έλεος την Κρήτη – Ποιοι είναι οι περισσότερο ευάλωτοι

Πώς καταρρίπτεται ο “μύθος της μοναξιάς” και ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο επιρρεπές στη εμφάνιση της νόσου

Η πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο έχει φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα των πολιτών με τους τελευταίους να παλεύουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σίγουρα αυτή η πιεστική πραγματικότητα του φόβου έχει επιφέρει δυνατά το αίσθημα του φόβου και μάλιστα για ένα θέμα πολύ σοβαρό που είναι η ίδια η υγείας μας. Στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV με αφορμή τους αριθμούς μέσα από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας έχει πλέον ξεκαθαρίσει το γεγονός ότι ένα από τα θετικά στοιχεία είναι ότι πλέον και οι πολίτες της Κρήτης ζητούν πιο εύκολα βοήθεια στο κομμάτι της ψυχικής υγείας που σίγουρα έχει κλονιστεί χωρίς όμως αυτή την στιγμή να υπάρχουν με ακρίβεια αριθμητικά δεδομένα μιας και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί χρονικά όλη αυτή η δοκιμασία.

Είναι δεδομένο ότι ο κόσμος ζητά πιο εύκολα βοήθεια τόνισε χαρακτηριστικά στην εκπομπή  ο καθηγητής ψυχιατρικής του Παν. Κρήτης Αλέξανδρος Βγόντζας ενώ οι εξωγενείς παράγοντες και η δική μας συμπεριφορά καθορίζει την νέα πραγματικότητα σύμφωνα με τον καθηγητή γενικής Ιατρικής του Παν Κρήτης Χρήστο Λιονή.

Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα από την κινητή μονάδας ψυχικής υγείας από το 2013 μέχρι και τα μέσα του 2020 υπό παρακολούθηση βρίσκονται 2.653 πολίτες έχω έχουν πραγματοποιηθεί 15.030 επισκέψεις με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή και αφορούν τις περιοχές: Χερσόνησος, Μοίρες, Χάρακα, Αρκαλοχώρι ,Καστέλι, Αρχάνες και Βιάννο.

Όπως τόνισε η ψυχολόγος Βασιλική Γαλανοπούλου, ο κόσμος στην αρχή ερχόταν πολύ διστακτικά όμως η συμπεριφορά του άλλαξε αρκετά όσο η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας αποκτούσε μεγαλύτερη προσβασιμότητα στην κρητική κοινωνία.

Με βάση τους αριθμούς που φαίνεται να αυξάνονται μετά την καραντίνα το 42,3% των διαγνώσεων δηλαδή 1069 πολίτες αφορούν την κατάθλιψη και το 14,8% τις αγχώδεις διαταραχές με τον αριθμό των διαγνώσεων να αγγίζει τις 373.

Δυστυχώς σε υψηλό ποσοστό και η σχιζοφρένεια αλλά και η ψύχωση που αγγίζει το 14% και 355 συνολικά διαγνώσεις.

Σε ποσοστά κάτω του 5% αφορούν οι διαγνώσεις της διπολικής διαταραχής, οι εξαρτήσεις, η διαταραχή της προσωπικότητας και η αυπνία.

Μάλιστα ως προς την αυπνία δεν είναι λίγοι οι πολίτες που από την εποχή της καραντίνας δηλώνουν ανήσυχο αλλά και προβληματικό ύπνο.

Όσον αφορά την κατάθλιψη ο μέσος όρος ηλικίας από τα αριθμητικά δεδομένα κλείνει στο 65,9 έτη σε ποσοστό που αγγίζει το 74,15%.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες χτυπά και το αχός που όμως μάλλον πλέον είναι κοινό χαρακτηριστικό των πολιτών σε όλες τις ηλικίες.

Η κατάθλιψη φαίνεται πως είναι μάλλον γυναικεία υπόθεση μιας και από τα στοιχεία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας το 72,2% αφορά γυναίκες και το 27,8% αφορά άντρες. Ωστόσο καταρρίπτεται ο μύθος της μοναξιάς και της κατάθλιψης μιας και το 67,9% που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη διαμένουν μαζί με άλλους και το 32,1% είναι μόνοι τους στο σπίτι. Επίσης περισσότερο ευάλωτοι στα ψυχικά νοσήματα είναι οι έγγαμοι μιας και όσον αφορά την κατάθλιψη το 62,5% είναι έγγαμοι και μόλις το 1,8% άγαμοι.

Πηγή: neakriti.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την καταθλιψη την προκαλειτε ΕΣΕΙΣ με το να αναδημοσιευετε οτι αθλια μ@λακια σας εχουν πει να δειχνετε στο αμορφωτο.πληθος αυτοι που εξαγορασαν την ψυχη σας για 500 ψωροευρο. Θσρθει και η ωρα της δικη σας απολογιας και τοτε να δουμε ποιος θα σας πιστευει και θα σας γλυτωσει απο το εν λογω πληθος.

  2. Μεγάλο το δικό σςς χρέος που ακολουθείτε ότι σας προστάξει η κυβέρνηση επειδή είστε δειλοί και κουτσαβάκια μπροστά τους. Η ευθύνη σας θα είναι και η κατάρα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ