Κορονοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει στο τραπέζι νέα μέτρα

κορονοϊός-η-αύξηση-των-κρουσμάτων-φέρ-1277615

Για πολλοστή φορά μες στην επιδημία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, πλην του πρώτου κύματος, όλα δείχνουν ότι έρχονται νέα μέτρα, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να καταργήσει πλήρως τα προηγούμενα.

Χθες (19/10), τα κρούσματα του SARS-CoV-2 εκτοξεύθηκαν, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να είναι πάρα πολλοί. Η Βόρεια Ελλάδα «βράζει».

Πριν 10 μέρες καταργήθηκαν καίρια μέτρα που επιβάλλονταν στις «κόκκινες» περιοχές του Επιδημιολογικού Χάρτη. Τη συγκεκριμένη απόφαση ανακοίνωσε τότε ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Έπαψε να ισχύει κάθε περιορισμός στην κίνηση των πολιτών που βρίσκονται στις περιοχές με Επίπεδο Κινδύνου 4, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Αντιθέτως, το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης φούντωσε όσο ποτέ άλλοτε από τα κυβερνητικά χείλη. Το αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι ο τελευταίος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων διαμορφώθηκε πανελλαδικώς στα 2.647, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν στα 2.272. Με άλλα λόγια, έχουμε αύξηση κατά 17% μέσα σε επτά ημέρες.

Επιπροσθέτως, η Ημαθία, η Δράμα, η Λάρισα, η Πιερία και η Ξάνθη, έχουν τα περισσότερα ενεργά κρούσματα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ενημερώνει καθημερινώς πως συνάνθρωποί μας πεθαίνουν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Πολλοί εξακολουθούν να χαροπαλεύουν εκτός ΜΕΘ αυτήν τη στιγμή, κατά τη χθεσινή ενημέρωσή της.

Η νέα έκρηξη περιστατικών COVID αναμένεται ν’ αναγκάσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει όσον αφορά στα σκληρά μέτρα που έως τώρα απέκλειε πως θα επιβάλει εκ νέου.

Τόσο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι υπουργοί του, το τελευταίο χρονικό διάστημα επαναλάμβαναν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να επιβληθούν μέτρα που θα θυμίζουν τα μέτρα του παρελθόντος.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, τρέχουν και κάνουν λόγο περί συναγερμού που έχει σημάνει στις τάξεις των κυβερνώντων και των υγειονομικών Αρχών, ο οποίος είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα αυστηρά μέτρα, από τη στιγμή που η νόσος COVID-19 επελαύνει σχεδόν ανεμπόδιστη στα πολυπληθή αστικά κέντρα.

Θυμίζουμε πως χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε πως το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 701 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 464, Θεσσαλονίκη 574 και η Λάρισα 270. Παράλληλα, άκρως ανησυχητικά είναι τ’ αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (+30%), στην Αλεξανδρούπολη (+50%) και στον Βόλο (+176%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στη Θεσσαλονίκη (+15%), στα Χανιά (+18%), στην Ξάνθη (+24%) και στα Ιωάννινα (+28%).

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση θ’ αναγκαστεί να προβεί σε μια νέα κυβίστηση.

Η αύξηση των μαθητών στις τάξεις των σχολικών μονάδων, λοιπόν, τα ελλιπή μέτρα προστασίας στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονότα για τα οποία φωνάζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, οι ελάχιστοι έλεγχοι στους χώρους εργασίας, ιδιαιτέρως στους μεγάλους, η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπου αυτήν τη στιγμή υπάρχει τρομακτική έλλειψη προσωπικού, η εκκωφαντική αδιαφορία για το γεγονός ότι από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, το γεγονός ότι καταργήθηκαν καίρια μέτρα που επιβάλλονταν στις «κόκκινες» περιοχές του Επιδημιολογικού Χάρτη, η απαξίωση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες, η δημιουργία τάχα πιο ευέλικτών σχημάτων ώστε το μοντέλο της λήψης των αποφάσεων να γίνει πιο συγκεντρωτικό, η επιβολή μίνι lockdown που ουσιαστικώς δεν άλλαξαν τίποτε στην υπόθεση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που καταδεικνύουν τον τρόπο διαχείρισης εδώ και πολλούς μήνες.

Όπως όλα δείχνουν, αυτό που απομένει να δουν οι πολίτες είναι πώς θα χρυσωθεί το χάπι που διαφαίνεται πως θα παραχθεί λίαν συντόμως από την κυβέρνηση, ήτοι, τα σκληρά μέτρα που θ’ αναγκαστεί να επιβάλει προκειμένου να διορθώσει -πάλι πολύ αργά- ό,τι δημιούργησε η ίδια: μια θλιβερή κατάσταση που προσομοιάζει μ’ εκείνη του 2020, λίγο πριν από τον μαύρο Νοέμβρη, οπότε και ο νέος κορονοϊός σκότωσε περισσότερους από 1.700 συμπολίτες μας.

Πώς, δηλαδή, θα βαπτίσει τα επερχόμενα νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός είναι σε δύσκολη θέση, δέσμιος των επίμονων διαβεβαιώσεων του ιδίου και των στελεχών του περί λήψης αποκλειστικώς και μόνον μαλακών μέτρων.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook