Κορoνοϊός: Γιατί η ινδική μετάλλαξη ανησυχεί τους επιστήμονες και στην Ελλάδα – Πόσο πιθανό είναι ένα 4ο κύμα

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδικό στέλεχος), η πλέον επιθετική παραλλαγή του κορoνοϊού SARS-CoV-2 που κορυφώνει την αγωνία παγκοσμίως με το ενδεχόμενο ενός τέταρτου επιδημικού κύματος, βρίσκεται στο επίκεντρο και του εγχώριου προβληματισμού επιστημόνων και Πολιτείας.

Στις κρίσιμες επόμενες 15 ημέρες για την αποτύπωση της δυναμικής του ανησυχητικού στελέχους αναφέρθηκαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο και επιτήρηση του κορωνοϊού, κ. Δημήτρης Θάνος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο protothema, o κ. Θάνος δήλωσε ότι από τα ελεγμένα δείγματα διαφαίνεται μια σταθερότητα ως προς τον αριθμό των νέων κρουσμάτων μετάλλαξης με την παραλλαγή Δέλτα και «αξιολογούνται ως αναμενόμενα», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου για ένα τέταρτο επιδημικό κύμα από τη χαλάρωση των μέτρων και τη μεγαλύτερη κινητικότητα του καλοκαιριού.

Ανήσυχος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο κ. Τζανάκης, δηλώνοντας νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία, δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους βασικούς στόχους του μεταλλαγμένου στελέχους είναι οι ανεμβολίαστοι.

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Οι αρμόδιοι για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα έχουν επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, μετά το νέο στόχο για εμβολιαστική κάλυψη στο 80% του πληθυσμού για το τείχος ανοσίας.

Aπό τις 6 Ιουλίου ξεκινά από την Κρήτη ο εμβολιασμός με τη συνδρομή των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ όσων ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα είτε δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός. Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έχουν ανιχνευθεί τα 19 από τα 29 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Αναφορικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson που αναμένεται να εκκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες για άτομα με βαριές αναπηρίες, μόνιμο κλινοστατισμό, βαριά νοητική ή ψυχική νόσο, υπενθυμίζεται ότι θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καλούν τους ιδιώτες ιατρούς στο σπίτι τους ή να μεταβαίνουν στα ιατρεία τους.

Τέλος, για το φλέγον ζήτημα εμβολιασμών ανηλίκων 15-17 ετών από τον γενικό πληθυσμό, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γιώργος Χρούσος, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ