Κορoνοϊός: Γιατί επιλέγονται οι 30 – 39 ετών να ενταχθούν στη δεύτερη γραμμή εμβολιασμού – Ποιες ομάδες ακολουθούν

κορoνοϊός-γιατί-επιλέγονται-οι-30-39-ετώ-1210548

Με στόχο την αξιοποίηση των διαθέσιμων δόσεων που έχουν προκύψει για το εμβόλιο της AstraZeneca δίνοντας ταυτόχρονα στους νεότερους πολίτες των οποίων η σειρά εμβολιασμού θα ήταν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι τη δυνατότητα να εμβολιαστούν άμεσα αποφασίστηκε η δημιουργία της νέας γραμμής στην επιχείρηση «Ελευθερία» που ανακοινώθηκε επίσημα χθες.

Το άνοιγμα της διαδικασίας για αυτή την ομάδα του πληθυσμού φέρνει ταχύτερα την ανοσοποίηση εργαζομένων σε κλάδους αιχμής για τη λειτουργία της Οικονομίας, όπως είναι εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση και αλλού, μιας και αρκετοί από τους υπαλλήλους αυτούς εντάσσονται στις ηλικίες από 30 έως 39 ετών. Ετσι, η θωράκιση μέρους των εργαζομένων αυτών θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους επόμενους μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο να ξανακλείσουν.

«Από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και αμέσως την επόμενη μέρα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca. Και φυσικά συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε όλες τις άλλες ηλικίες με όλα τα εμβόλια. Και αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες, με όλα τα εμβόλια.

Δίνεται όμως η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες χώρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για αυτούς τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Τη μία μέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα, την άλλη μέρα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Ένα fast lane», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Οσοι είναι από 30 έως 39 ετών θα μπορούν να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια όταν έρθει η σειρά τους με βάση την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Στην παρούσα φάση, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου, ο εμβολιασμός τους θα είναι δυνατός με το σκεύασμα της AstraZeneca. Μετά την ομάδα αυτή και πιθανόν σε σύντομο χρονικό διάστημα η ίδια δυνατότητα θα δοθεί και στους πολίτες των ομάδων 40 – 44 και 45 – 49.

Μέχρι σήμερα το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, όχι τόσο λόγω ακυρώσεων και μη προσέλευσης αλλά κυρίως εξαιτίας του ότι δεν επιλέγεται από τους πολίτες. Οπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας, ο δείκτης της μη προσέλευσης, δηλαδή κάποιος που έχει κλεισμένο ραντεβού και δεν εμφανίστηκε στο εμβολιαστικό κέντρο, παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο.

Για τα εμβόλια Pfizer και Moderna η προσέλευση είναι στο 97% και στην AstraZeneca είναι περίπου στο 93%. Οι ακυρώσεις είναι ελαφριά αυξημένες της AstraZeneca σε σχέση με τα άλλα δυο εμβόλια. «Αυτό που παρατηρούμε, το οποίο οφείλεται και σε μια διστακτικότητα του κόσμου προς το συγκεκριμένο εμβόλιο λόγω των ανακοινώσεων και της συζήτησης που έχει γίνει, είναι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού την στιγμή αυτή αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca, σε σχέση με τις άλλες δυο εταιρείες.

Δεν είναι ούτε ακυρώσεις, ούτε αλλαγή κυρίως των ραντεβού. Είναι τα περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού που έχουμε και για τον μήνα Απρίλιο και για τον μήνα Μάιο, παρ’ όλο που έχουμε πολλά ραντεβού Pfizer, είναι της εταιρείας AstraZeneca», είχε πει συγκεκριμένα.

Στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 440.000 συμπολίτες μας, ενώ στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από 50.000.000 άτομα, «στα οποία έχουν αναφερθεί ελάχιστα συμβάντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συντριπτικά στοιχεία νόσησης από τον κορωνοϊό, όσον αφορά και την νοσηρότητα και την θνητότητα ή ακόμα και την πιθανότητα θρομβώσεων από το εμβόλιο», τόνισε χθες ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η δυνατότητα εμβολιασμού νεότερων με τις διαθέσιμες δόσεις δίνει ώθηση στην επιχείρηση «Ελευθερία» που ήδη έχει επιταχύνει. Μόνο για το μήνα Μάιο αναμένονται 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια για το μήνα Ιούνιο.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook