Κορονοϊός: Γιατί ένα τεστ μπορεί να βγαίνει θετικό για πολλές μέρες;

κορονοϊός-γιατί-ένα-τεστ-μπορεί-να-βγα-1414197

Με τη διασπορά στην κοινότητα να καλπάζει, με τα αληθινά κρούσματα στην κοινότητα να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται και την ίδια στιγμή με όσους νοσούν να κάνουν….επανεμφάνιση στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, πέντε μέρες μετά τη νόσηση (με διπλή μάσκα προστασίας ή μάσκα ΚΝ95) αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, αναρωτηθήκαμε: πόσο ασφαλής είναι αυτή η επιλογή;

Και επίσης: γιατί το τεστ κάποιου που νοσεί μπορεί να βγαίνει θετικό επί μέρες ακόμα και επί μήνες; Σχετίζεται αυτό το στοιχείο με το long covid σύνδρομο;

Σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις μας απάντησε ο αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) στο «Αττικό Νοσοκομείο» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης. Ιδού τι μας απάντησε στα ερωτήματα μας:

«Είναι προφανές ότι το ιϊκό φορτίο ενός ανθρώπου που βγήκε θετικός στον κορονοϊό δεν μπορεί να φύγει στις πέντε ημέρες. Πιθανότατα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ελαττώνεται, δεν φεύγει όμως. Στην πραγματικότητα, ένα τεστ μπορεί να βγαίνει θετικό και για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των πέντε ημέρων. Μπορεί να βγαίνει θετικό από 10 ημέρες μέχρι και έναν ολόκληρο μήνα. Προσωπικά, το δικό μου τεστ όταν νόσησα αρνητικοποιήθηκε την δέκατη μέρα.

»Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιος μεταδίδει επί ένα μήνα. Επίσης δεν μεταδίδουν όλοι το ίδιο, εξαρτάται και από το υποκείμενο άτομο. Αν αυτός που νοσεί είναι ανοσοκατεσταλμένος ή ένας άνθρωπος που πάσχει ένα υποκείμενο ή χρόνιο νόσημα, μπορεί να βγαίνει θετικός για πολύ καιρό.

Έχουμε νοσηλευόμενους στο Αττικόν, βαριά ανοσοκατεσταλμένους οι οποίοι βγαίνουν για πολύ καιρό θετικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή άμυνα τους δεν μπορεί να εξουδετερώσει το ιικό φορτίο. Η κατάσταση όμως αυτή δεν ισοδυναμεί με long covid σύνδρομο. Δεν έχουν καμία σχέση αυτές οι δύο καταστάσεις».

Πότε σταματά η μετάδοση και πόσο ασφαλής είναι η λήξη της καραντίνας σε 5 μέρες

Και πότε σταματάει η μετάδοση ενός ανθρώπου που βγήκε θετικός; «Θεωρητικά, μετά την έβδομη μέρα σταματάει η μετάδοση αλλά τα τεστ μπορεί να βγαίνουν για λίγο καιρό ακόμα θετικά» μας απαντά ο κος Λουκίδης και συνεχίζει: «Οι τριπλά εμβολιασμένοι έχουν πολύ χαμηλή μεταδοτικότητα στην έβδομη μέρα από τη νόσηση.

»Έχω και εγώ πάντως τις ενστάσεις μου με αυτό το θέμα. Το να γυρίσει κάποιος στη δουλειά στις πέντε μέρες και να κάτσει δίπλα σε κάποιον ευάλωτο δεν είναι και κάτι πολύ δόκιμο. Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες αυτός ο άνθρωπος να επιμολύνει τον άνθρωπο που βρίσκεται κοντά σε αυτόν. Είναι βέβαια πολύ μικρές. Γενικά μιλώντας, η επιλογή των πέντε ημερών δεν είναι και 100% ασφαλής. Γι’ αυτό και η σύσταση μου σε όσους έχουν νοσήσει είναι μετά την πέμπτη μέρα να μη θεωρήσουν ότι πια μπορούν να επισκεφτούν έναν ευάλωτο ή και ηλικιωμένο άνθρωπο».

 

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook