Κορονοϊός: Γιατί δεν υποχωρούν τα κρούσματα στην Ελλάδα; Οι πέντε βασικές αιτίες

κορονοϊός-γιατί-δεν-υποχωρούν-τα-κρού-1128827

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κύκλους των επιδημιολόγων ο εξαιρετικά αργός ρυθμός υποχώρησης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα lockdown και η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει τον ένα μήνα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών προβληματίζουν ειδικούς και επιστήμονες, καταγράφοντας νέα αρνητικά ρεκόρ.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «σκαρφάλωσε» την Πέμπτη στους 622 ασθενείς, σημειώνοντας νέο απογοητευτικό ρεκόρ, και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα και τα νέα περιστατικά δεν μειώνονται με «ικανοποιητικό» ρυθμό -κινούμενα σταθερά στην περιοχή των 1.800 με 2.000-, φρενάροντας τις όποιες σκέψεις είχε η κυβέρνηση για παρουσίαση ενός οδικού χάρτη εξόδου από το καθεστώς των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και του ανοίγματος της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα πηγαίνει από παράταση σε παράταση του lockdown την ώρα που οι εργαζόμενοι στους χώρους της εστίασης αλλά και στο λιανεμπόριο «στενάζουν» καθώς η εορταστική περίοδος πλησιάζει.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μέχρι και τις 6 το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα της χώρας απομακρύνεται χρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.882 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν 100 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 2.706. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 622.

Η Θεσσαλονίκη και η Αττική συνεχίζουν να διαθέτουν υψηλό ιικό φορτίο, καταγράφοντας 428 και 334 νέα κρούσματα, αντίστοιχα.

Συνοψίζοντας τις θέσεις που έχουν αναπτύξει κατά καιρούς οι επιστήμονες, ανάμεσα στις αιτίες της επιμονής του δεύτερου κύματος είναι:

-Η γενική κούραση που έχει επέλθει στον πληθυσμό από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία στη χώρα μας μετρούν από τον Μάρτιο.

-Οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση της νόσου πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους θερμότερους μήνες.

– Η διασπορά του κορονοϊού μέσα στις οικογένειες στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, κάτι που στο πρώτο κύμα κορονοϊού είχε συγκρατηθεί σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κατά το πρώτο κύμα κορονοϊού, με την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων, ο κορονοϊός είχε «κλειστεί» έξω από τα σπίτια, διαδιδόμενος μόνο σε διάσπαρτες εξωτερικές εστίες. Κατά το δεύτερο κύμα, η πανδημία έχει εισέλθει μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού, μολύνοντας αρχικά τα μέλη των οικογενειών και στη συνέχεια το ευρύτερο περιβάλλον.

-Το γεγονός ότι παρότι η εστίαση και η εκπαίδευση να είναι κλειστές, εντούτοις, πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με το σύνολο του προσωπικού και χωρίς στοχευμένη υγειονομική επιτήρηση, μετατρέποντας έτσι τους χώρους εργασίες σε εστίες υπερμετάδοσης.

-Η έντονη κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους της πόλης αλλά και η κατάσταση στα ΜΜΜ σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε lockdown.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook