Κορονοϊός: Έντονες ανησυχίες για τους «αρνητές» της διασωλήνωσης

κορονοϊός-έντονες-ανησυχίες-για-τους-1138657

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει, πλέον, το φαινόμενο των αρνητών της διασωλήνωσης ασθενών με κορονοϊό.

Είτε πρόκειται για τους ίδιους τους ασθενείς είτε για συγγενείς τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αρκετοί γιατροί δέχονται απειλητικά μηνύματα για τις απόψεις που εκφράζουν ενώ καταγράφηκαν και προπηλακισμοί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος παρουσίασε μία αντίφαση που πολλές περιπτώσεις αποβαίνει μοιραία και πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. «Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση… Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και αυτά τη στιγμή που το πρωί του Σαββάτου η Ματίνα Παγώνη αποκάλυψε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι μόλις λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο 54χρονης γυναίκας με κορωνοϊό που αρνούνταν να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό, άλλη μια ασθενής γυναίκα 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο μόλις χθες δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. «Και η οικογένεια, και η ασθενής, δεν δέχονταν να διασωληνωθεί.

Ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας και δίνει εντολή στους γιατρούς ότι συνέχισε τη διασωλήνωση» δήλωσε η κ. Παγώνη με τον κ. Μπουλμπουσάκο να υποστηρίζει ότι «οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε… με εισαγγελική εντολή».

Τα περιστατικά σε Ρόδο και Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα, το βράδυ της Παρασκευής οι γιατροί κατάφεραν να πείσουν έστω και την τελευταία στιγμή μία ασθενή και την οικογένειά της ότι ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να διασωληνωθεί.

Επίσης, χρειάστηκε παρέμβαση εισαγγελέα για να διασωληνωθεί μία 55χρονη με κορονοϊό βαριάς μορφής στη Ρόδο.

Η ίδια δεν είχε εμβολιαστεί, αρνείτο να διασωληνωθεί, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα.

Έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού, η γυναίκα κατέληξε στις 31 Αυγούστου.

«Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο ήταν αρνήτρια, δικαίωμα της, εμείς πήραμε εισαγγελική παραγγελία, και μετά την υπογραφή της αδερφής της, τη διασωληνώσαμε. Από τη στιγμή που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να διακομιστεί για γνωστούς λόγους. Αυτή η γυναίκα έμεινε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο, την παρακολουθούσε το νοσοκομείο, την στιγμή που έφυγε ο covid από πάνω της, έγινε αρνητική δηλαδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έμεινε κι εκεί κάποιες μέρες και εκεί κατέληξε» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Διοικητής νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε η αδελφή της: «Η ίδια δεν ήθελε, γιατί φοβόταν την διασωλήνωση. Ο σύζυγος της είχε τις δικιές του αντιρρήσεις αλλά δεν υπήρξε εμπόδιο σε αυτό που θα γινότανε. Υπέγραψε εγώ. Δεν θεωρούσα δηλαδή ότι έπρεπε να έχει βαρύτητα και καλώς και οι γιατροί, η στάση του συζύγου».

Στήριξη σε αρνητές εμβολίου και διασωλήνωσης προσφέρει δικηγόρος

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δικηγόρος φέρεται να προσφέρει νομικές συμβουλές σε αρνητές του εμβολιασμού και της διασωλήνωσης.

Μάλιστα, επί του θέματος τοποθετήθηκε στον ΣΚΑΪ, η αδελφή της 55χρονης, η οποία υποστήριξε ότι «η αδερφή μου εκείνες τις ώρες με το τόσο χαμηλό οξυγόνο νομίζω ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Το ότι επικοινώνησε με αυτόν τον δικηγόρο ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή στον πανικό της, έκανε αυτό που έκανε».

Ερωτηθείσα σχετικά διευκρίνισε ότι επικοινώνησε μόνο με την αδελφή της και δεν έχει καμία σχέση μαζί του.

Προπηλακισμοί γιατρών και νοσηλευτών

Παράλληλα, λίγες μέρες πριν στο Θριάσιο νοσοκομείο ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής επειδή διασωλήνωσαν γυναίκα και μάλιστα με την συναίνεση της.

«Ασθενής νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, χειροτέρευσε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της, τη διασωλήνωσαν μετά από λίγη ώρα, εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγομένους θεματοφύλακες αποτελούμενη από 4 άνδρες και μια γυναίκα η οποία παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου εισέβαλαν στην κλινική και άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» κατήγγειλε στο Mega ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Θριάσιο Μανώλης Βαρδαβάκης.

Mόσιαλος, Λαζανάς και Τζανάκης καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές

Απειλές ακόμη και για τη ζωή τους υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί επιστήμονες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν εκφράσει δημοσίως τις θέσεις τους.

«Θα σε σπάσω στο ξύλο», «θα σε βρω όπου κι αν κρυφτείς», υβριστικά μηνύματα και βωμολοχίες, αλλά και κατάρες τύπου «να πεθάνεις» είναι μερικά από όσα καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» ότι τους λένε κατά καιρούς.

Μόσιαλος: Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα μία με δύο φορές την εβδομάδα

«Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι από τρολ» λέει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος προσθέτει:

«Προσωπικά δεν δίνω σημασία, ούτε με ενοχλούν. Τα διαβάζω για να βλέπω τα επιχειρήματα που έχουν αυτοί που τα αποστέλλουν. Φαντάζομαι άλλοι που λαμβάνουν αντίστοιχα μηνύματα, ενοχλούνται και είναι λογικό».

Λαζανάς για απειλές: Μου έλεγαν ότι “θα μου βγάλουν τα μάτια”

Ανάμεσα στα… θύματα είναι και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι κατά το προηγούμενο πανδημικό κύμα δέχτηκε τηλεφωνήματα στα οποία τον… ενημέρωναν «ότι θα του βγάλουν τα μάτια».

Θυμάται, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι εκτός από τηλεφωνήματα έχει γίνει δέκτης και απειλητικών mail, «με αφορμή κυρίως τη δημόσια θέση που είχα πάρει για τη Θεία Κοινωνία».

«Δεν απειλούσαν όμως τη ζωή μου, όπως έχει συμβεί με άλλους συναδέλφους» συνεχίζει και εκτιμά ότι πρόκειται για ακραίους ανθρώπους, οι οποίοι επικοινωνούν τη διαφωνία τους ή τις απόψεις τους με ακραίο τρόπο.

Τι λέει ο Τζανάκης για τις απειλές

«Τα απειλητικά μηνύματα, γράμματα ή ο,τιδήποτε άλλο αποτελούν μια θλιβερή μειοψηφία ανθρώπων και ατόμων που στην ουσία δείχνουν μια αντιανθρώπινη και αντικοινωνική στάση γύρω από αυτό που βιώνουμε» τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Προσωπικά δεν τα λαμβάνω υπόψη» υπογραμμίζει ο ίδιος, ο οποίος τα αντιμετωπίζει όλα αυτά με ψυχραιμία.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook