Κορoνοϊός: Αυτοί είναι οι σοβαροί κίνδυνοι για τους ανεμβολίαστους

κορoνοϊός-αυτοί-είναι-οι-σοβαροί-κίνδυ-1302811

Οι ανεμβολίαστοι έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την COVID-19 και να πεθάνουν από αυτή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που δημοσίευσε πρόσφατα η αμερικανική υπηρεσία δείχνουν ότι οι πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 11,3 φορές πιο πιθανό να κολλήσουν και 6,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικοί στον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους τον περασμένο Αύγουστο, με τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων πληθυσμού να φτάνει στο υψηλότερο σημείο της τις πρώτες ημέρες του μήνα, όταν η μετάλλαξη Δέλτα πυροδότησε την έκρηξη κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε το CDC για τις θετικές διαγνώσεις και τους θανάτους ανά 100.000 πολίτες, οι ανεμβολίαστοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο την εβδομάδα της 8ης Αυγούστου, όταν καταγράφονταν 13,2 θάνατοι ανά 100.000 ανεμβολίαστους πολίτες. Κατά την ίδια εβδομάδα, πέθαιναν 1,2 άνθρωποι από Covid-19 ανά 1.000 εμβολιασμένους, ποσοστό 12 φορές χαμηλότερο σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Σημειώνεται ότι ο εβδομαδιαίος ρυθμός θανάτου των ανεμβολίαστων παρέμεινε πάνω από το 10 ανά 100.000 μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όταν άρχισε τελικά να πέφτει στο 9,14.

Παρόλο που η διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους υπήρχε ήδη από τον Απρίλιο, με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα παρατηρήθηκε μια πραγματική έκρηξη. Την περίοδο αυτή, άλλωστε, ξεκίνησαν οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο να αναφέρονται στην COVID-19 ως «η πανδημία των ανεμβολίαστων» λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχθηκε αυτή η μερίδα του πληθυσμού συγκριτικά με όσους είχαν λάβει το εμβόλιο.

Τον Αύγουστο, πάνω από το 90% των θανάτων και το 80% των περιστατικών αφορούσε ανεμβολίαστους. Οι επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στο τέλος του καλοκαιριού ώθησαν, βέβαια, αρκετούς ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Και ενώ οι διαφορές στα κρούσματα και τους θανάτους άρχισαν να μειώνονται προς τα τέλη Αυγούστου, η διαφορά στις νοσηλείες αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, στο τέλος Αυγούστου 83,6 ανά 100.000 ανεμβολίαστους νοσηλεύονταν με τον ιό, ποσοστό 18 φορές υψηλότερο από τους 4,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους που νοσηλεύονταν εκείνη την περίοδο.

Τα δεδομένα δείχνουν, επίσης, ότι το εμβόλιο της Moderna είναι μέχρι στιγμής το πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη κρουσμάτων και θανάτων. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, μόλις 86,63 πολίτες ανά 100.000 εμβολιασμένους με το σκεύασμα της Moderna διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό, αντίθετα με τους 125,77 για το εμβόλιο της Pfizer και τους 150,39 για το Johnson & Johnson.

Πάντως και τα τρία εμβόλια ήταν αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης, με 665,74 άτομα ανά 100.000 ανεμβολίαστους πολίτες να κολλάνε τον ιό την ίδια εβδομάδα. Το εμβόλιο της Moderna ήταν πιο αποτελεσματικό και στην πρόληψη των θανάτων, παρόλο που υπήρχε περιορισμένος αριθμός απωλειών σε εμβολιασμένους πολίτες.\

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook