Κορoνοϊός – Ασανσέρ: Λάβετε τα μέτρα σας για να μην κολλήσετε

κορoνοϊός-ασανσέρ-λάβετε-τα-μέτρα-σα-1070720

Η εύκολη μετάδοση του νέου κορoνοϊού SARS-CoV-2 αερογενώς έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, αφού μέρη και μέσα στα οποία συχνά συνωστίζεται κόσμος αποτελούν βασικές εστίες κινδύνου. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως ακόμα και η ομιλία ή η αναπνοή αρκούν για να διασκορπιστούν μολυσμένα μικροσωματίδια που αιωρούνται για ώρες στην ατμόσφαιρα ή επικάθονται σε επιφάνειες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι ανελκυστήρες με τον κακό συχνά εξαερισμό, την περιορισμένη χωρητικότητα και τα κουμπιά που αγγίζουν τόσα διαφορετικά χέρια με μεγάλη συχνότητα, γίνονται ιδιαιτέρως δύσχρηστοι και επισφαλείς στο πλαίσιο μιας πανδημίας.

Όπως ανέφερε η Nancy Clark Burton, ανώτερη υγιεινολόγος από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, οι νέες οδηγίες για τη χρήση ανελκυστήρων θα περιλαμβάνουν βασικά μέτρα πρόληψης όπως η χρήση μάσκας, ο περιορισμός ατόμων και κυρίως πινακίδες που θα υπενθυμίζουν στον κόσμο να μη μιλά εφόσον δεν είναι απαραίτητο.

Τη σημασία της σιωπής κατά τη χρήση ανελκυστήρων επεσήμανε ο Richard Corsi, Καθηγητής Μηχανικής και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ και ειδικός σε θέματα αερισμού εσωτερικών χώρων, ο οποίος έδειξε με ένα πρόγραμμα προσομοίωσης πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα μολυσμένο άτομο που μιλά ή βήχει χωρίς τη χρήση μάσκας στο ασανσέρ. Για την προσομοίωση λήφθηκαν υπ’ όψιν η τυπική ταχύτητα των ανελκυστήρων, τα συστήματα εξαερισμού και ο χρόνος που απαιτείται για το άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών

Τα ευρήματα έδειξαν πως με τον βήχα μπορούν να εκτοξευτούν χιλιάδες έως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες μολυσμένα σταγονίδια, ενώ από την ομιλία στο τηλέφωνο το ένα πέμπτο περίπου του αριθμού σταγονιδίων ανά δευτερόλεπτο, συγκριτικά με τον ελαφρύ βήχα. Όταν ο μολυσμένος αέρας του ανελκυστήρα αναμειχθεί με τον καθαρό κατά το άνοιγμα των θυρών και την αποχώρηση του φορέα του ιού, ο νέος επιβάτης θα εκτεθεί στο 25% περίπου του μολυσμένου αέρα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει πόσα μολυσμένα σωματίδια πρέπει να εισπνεύσει ένα άτομο για να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, επομένως ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των ανελκυστήρων δεν μπορεί υπολογιστεί με ακρίβεια, σημείωσε ο Δρ. Corsi. Η ελλιπής αυτή γνώση ωστόσο, δεν μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τη συνύπαρξη στον ανελκυστήρα με κάποιον φορέα του ιού, δεδομένης της μικρής απόστασης μεταξύ τους και του κλειστού χώρου. «Σταθείτε στις απέναντι γωνίες και κυρίως αποφύγετε την ομιλία», τόνισε.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook