Κορονοϊός: Από το «δόξα το Θεό», στο «αμάν Παναγία μου»

κορονοϊός-από-το-δόξα-το-θεό-στο-αμ-1184605

Οι αρχές γνωρίζουν γνωρίζουν ότι σε αυτή τη συγκυρία, με τους πρώτους τουρίστες να καταφτάνουν στη χώρα, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «πισωγυρίσματος» στο μέτωπο της πανδημίας..

Aνάσα δεν πρόλαβαν να πάρουν κυβέρνηση και ειδικοί και στον ορίζοντα άρχισαν να μαζεύονται ξανά απειλητικά τα σύννεφα της πανδημίας, με το κέντρο της Αθήνας και νομούς και περιοχές της χώρας να φλέγονται από τα κρούσματα, και δει του μεταλλαγμένου κορονοϊού από διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία σήμαναν συναγερμό στους ειδικούς, καθώς, μαζί με τη βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν και στελέχη αφρικανικής προέλευσης, που συνδέονται με στελέχη που εμφανίστηκαν στη δυτική Αφρική και συγκεκριμένα στη Νιγηρία.

Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν ασφαλή εικόνα για το πόσο επιθετική ή μη είναι η νέα μετάλλαξη, ούτε για το αν είναι ή όχι ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια.

Πλέον, η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 10,59% των δειγμάτων στην Αττική, στο 3,75% των δειγμάτων στη Δυτική Ελλάδα, στο 3,92% στη Στερεά Ελλάδα και στο 1,72% στην Πελοπόννησο.

Συνολικά 1.050 δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Επικράτεια, ενώ μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, αλλά ούτε για την ανοσολογική διαφυγή από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Eπιπρόσθετα, η εικόνα από το ιικό φορτίο στα λύματα δείχνουν ότι σε αρκετές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αιτωλοακαρνανία, τα Χανιά, το Ηράκλειο κα δείχνουν αύξηση έως και περίπου 200%, γεγονός που δείχνει ότι τα δύσκολα παραμένουν.

Στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων γνωρίζουν ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με τους πρώτους τουρίστες να καταφτάνουν στη χώρα και την Ελλάδα να εκπέμπει μήνυμα ασφαλών διακοπών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γενικού πισωγυρίσματος.

Οπότε, τα μόνα δύο «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων και τα τοπικά lockdown. Το πρόγραμμα ελέγχων θα επικεντρωθεί στις βραδινές ώρες, μετά τις 21:00 και μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής, οι βασικότερες παραβάσεις που έχουν εντοπίσει τα αρμόδια κλιμάκια είναι η εξυπηρέτηση καθήμενων σε εσωτερικούς χώρους, το σερβίρισμα ορθίων, που απαγορεύεται ρητά, και ο συνωστισμός πελατών χωρίς απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια.

Πηγή: iEidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook