Κοροναϊός: Πανικοβλήθηκαν οι Ελληνες – «Ξεπούλησαν» μάσκες, αντισηπτικά και… Tamiflu

κοροναϊός-πανικοβλήθηκαν-οι-ελληνες-8-990825

Κάθε άλλο παρά ψύχραιμη ήταν η αντίδραση των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο της έξαρσης του κοροναϊού στην Κίνα και 18 ακόμη χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσακρή, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και δ/ντη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ο κίνδυνος εισαγωγής του κοροναϊού στην Ελλάδα κρίνεται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- χαμηλός. Παρά ταύτα, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πανικός του κοινού για τον κοροναϊό ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) διαρκώς αυξάνονται, εντείνοντας την ανησυχία στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ Διονύση Ευγενίδη, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε η διάδοση του κοροναϊού άρχισε να επιταχύνεται, «προκλήθηκε μεγάλος πανικός στο κοινό. Ηταν πέραν κάθε προσδοκίας η αντίδραση. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο οι μάσκες όσο και τα αντισηπτικά σκευάσματα έχουν ξεπουλήσει.»

Ο κ. Ευγενίδης εξηγεί στο iefimerida.gr ότι πιθανώς λόγω λαθεμένης συσχέτισης του κοροναϊού με την εποχική γρίπη «ταυτόχρονα εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία και τα Tamiflu. Είναι προφανές ότι ο κόσμος ανησύχησε από όσα ακούει και διαβάζει. Ομως απαιτείται σωστή ενημέρωση και ψυχραιμία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας η μάσκα δεν είναι επαρκές μέτρο προκειμένου να μπει «φρένο» στη διάδοση του κοροναϊού. Στην Ελλάδα πάντως οι αρμόδιοι φορείς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για τυχόν «εισβολή» του κοροναϊού, ενώ ήδη έχουν καθοριστεί τα νοσοκομεία αναφοράς.

Με ειδική ιατρική συνταγή πλέον το Tamiflu

Η συνδυασμένη ανησυχία για τον κοροναϊό και τη γρίπη είχε άμεσο αντίκτυπο στα αποθέματα πρωτίστως του Tamiflu, αλλά και του Relenza. «Από σήμερα (σ.σ. Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου) τέθηκε σε ισχύ το νέο μέτρο του ΕΟΦ που προβλέπει ότι το Tamiflu δεν μπορεί να δίνεται από τα φαρμακεία με απλή συνταγή. Χρειάζεται πλέον ειδική συνταγή. Αυτό συνέβη καθώς τα Tamiflu εξαφανίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» τονίζει ο κ. Διονύσης Ευγενίδης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «η εταιρεία, την Τρίτη που πέρασε, έστειλε νέες ποσότητες Tamiflu, όπως ήταν προγραμματισμένο, όμως αυτή τη στιγμή έχουν εξαφανιστεί και πάλι τα περισσότερα. Γι’ αυτό και ήρθε η απόφαση του ΕΟΦ. Για να μπει φρένο στον πανικό και να μείνουν τα φάρμακα για όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη» καταλήγει ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

Στην εν λόγω οδηγία του ΕΟΦ επισημαίνεται ότι «ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με “περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία”».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook