Κόντρα στο… ρεύμα οι Χανιώτες – Επιμένουν στο Airbnb και δεν δίνουν προς ενοικίαση τα σπίτια τους

κόντρα-στο-ρεύμα-οι-χανιώτες-επιμέν-1031326

Σε βαθιά καμπή έχει μπει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να το… γυρίσουν και να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μεθόδους ενοικίασης κατοικιών, αφού νιώθουν οτι για το ερχόμενο διάστημα δεν μπορούν να βασίζονται στον τουρισμό.

Πάντως, αυτή η τάση παρατηρείται στις περισσότερες τουριστικές πόλεις της Ελλάδας εκτός από τα Χανιά, τα οποία είναι τελευταία στην λίστα της μεταβολής:

Σύμφωνα με την AirDNA, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο από το Airbnb «απέδρασε» το 3,5% των ακινήτων. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο. Αναλυτικότερα στοιχεία για την Ελλάδα περιλαμβάνονται σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε η εταιρεία Spitogatos.

Εως και +44,4% τα ακίνητα που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με τον Spitogatos, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά. Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%), το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%. Σύμφωνα με τον Spitogatos, μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα, αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα.

Επομένως, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%.

Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τουρισμό.

Πηγή: spitogatos, economistas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook