Κοντά στα 140 εκατομμύρια η ζημιά στην Κρήτη από το ελαιόλαδο

κοντά-στα-140-εκατομμύρια-η-ζημιά-στην-κρ-791634

Στα 135 έως 140 εκατομμύρια ευρώ προσδιορίζεται η φετινή ζημιά της Κρήτης αναφορικά με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν για το μήνα Δεκέμβριο.

Το νησί κατά την τελευταία εικοσαετία παρήγαγε από 60 έως 120 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο ετησίως. Η παραγωγή ελαιολάδου για την τρέχουσα περίοδο, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμενόταν να ξεπεράσει περίπου τους 90.000 τόνους.

Όσον αφορά τις ποιοτικές κατηγορίες, οι εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου θα ξεπερνούσε το 90% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή πλέον των 80.000 τόνων θα ήταν εξαιρετικό παρθένο. Αναφορικά με την εκτιμώμενη αξία του κρητικού ελαιόλαδου αυτή προσδιορίζονταν στα 255 με 260 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα κλείσει στους 55.000 τόνους, που συνεπάγεται μια απώλεια τουλάχιστον 35.000 τόνων.

Και από αυτούς ωστόσο, μόνο οι 18.000 τόνοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, ενώ το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο δεν θα ξεπεράσει τους 2.500 τόνους.

Οι απώλειες βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στους αγρότες, αλλά αφορούν συνολικά το μέλλον του προϊόντος, επηρεάζοντας παράλληλα τόσο τους τυποποιητές, όσο όμως και τους εξαγωγείς, αλλά και τους καταναλωτές ελαιόλαδου.

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook