Κωνσταντίνος Τασούλας από τα Χανιά: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν καλοπέρασε στη ζωή του, καλοπερνάει τώρα η μνήμη του» | Photos + Videos

κωνσταντίνος-τασούλας-από-τα-χανιά-ο-960876

Ασφυκτικά γέμισα η αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Χαλέπα.

Της εκδήλωσης είχε προηγηθεί, παρουσία του προέδρου της Βουλής αλλά και του ιδρύματος, Κωνσταντίνου Τασούλη, καθώς και εταίρων του ιδρύματος και φορέων των Χανίων και του νησιού, κλειστή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής (δείτε ΕΔΩ).

Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακηρύχθηκε μεγάλος ευεργέτης του Ιδρύματος, ενώ αναγορεύθηκαν σε εταίρους του Ιδρύματος ο Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο Θεόδωρος Μπασιάς και η Ειρήνη Παναγιωτάκη, εγγονή του Τίτου Πετυχάκη.Όπως σχολίασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν καλοπέρασε στη ζωή του, καλοπερνάει τώρα η μνήμη του όμως, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από έργο του Κωστή Παλαμά κατά την εισαγωγή του, εξήροντας το έργο του ιδρύματος και τη συμβολή του στην ιστορική συνέχεια του Βενιζέλου και των πεπραγμένων του:

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης, στάθηκε στην παρουσία του Κωνσταντίνου Τασούλα, τονίζοντας οτι είναι ο πρώτος πρόεδρος που γνωρίζει την ιστορία της Ελλάδας και του Ελευθερίου Βενιζέλου, αφού είναι θαυμαστής του, ενώ πολιτικά έχει ξεκάθαρα βενιζελικές καταβολές, αφού αποτέλεσε συνεργάτης του Ευάγγελου Αβέρωφ. Έτσι, χαρακτήρισε τη συγκυρία εξαιρετική.

Ο Κωνσταντίνος Γύπαρης στην ομιλία του θυμήθηκε ένα fact από την ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου, αν και το πρόγραμμα του ήταν ρυθμισμένο με ακρίβεια λεπτού, υπήρχαν εξαιρέσεις, όταν δεχόταν κάποια επίσκεψη από τους παλιούς τους συντρόφους στην μεγάλη κρητική επανάσταση, υποδεχόμενός τους και αγνοώντας τις λοιπές υποχρεώσεις και τους ξένους εταίρους που ανέμεναν, θέλοντας να επισημάνει τις προτεραιότητες και τη φιλοσοφία του Χανιώτη πολιτικού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, βρέθηκε και αυτός στην εκδήλωση και δήλωσε: «Η σημασία αυτής της ιστορικής επετείου είναι αυταπόδεικτη. Συγκινεί και κινητοποιεί κάθε Κρητικό, κάθε Έλληνα. Αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε την ένδοξη ιστορία μας, να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας και να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική και πολιτική μας κληρονομιά.Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενσαρκώνοντας τα οράματα και τις προσδοκίες του Κρητικού λαού, διαμόρφωσε προσωπικά την ιστορία του νεότερου Ελληνικού κράτους.»

Η εκδήλωση έκλεισε με το επετειακό δρώμενο αφιερωμένο στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σε Σκηνοθεσία Χρήστου Ραχιώτη.

Συμμετείχαν: Χρήστος Ραχιώτης, εκπαιδευτικός, ηθοποιός, εμψυχωτής.

Νίκος Σωτηρόπουλος, μουσικός

Νεκτάριος Ξανθουδάκης, εκπαιδευτικός.

Να σημειωθεί τέλος πως αύριο, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Χανίων.

• ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

07.30-10.30 – Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Όρθρος Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο

11.00 – Επίσημη Δοξολογία

Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

11.30 Φρούριο Φιρκά – Τελετή έπαρσης τη σημαίας

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στην συνέχεια θα γίνει Έπαρση της Σημαίας από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 και πτήση επίδειξης demo flight από α/φ F-16 BLK 52+ πάνω από το χώρο της εκδήλωσης.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με παρουσίαση νέων εκθεμάτων-δωρεών, και στη συνέχεια επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook