Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης: Στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο ο Χανιώτης ερευνητής

κωνσταντίνος-χαρτζουλάκης-στη-λίστα-1365988

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο κύριος Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ερευνητής, γεωπόνος, ομιλητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια με αφορμή την κατάταξή του στο 2% της λίστας των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο.

Τα όσα ανέφερε για την σημαντική αυτή διάκριση αλλά και για το συγγραφικό του έργο είναι χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η προσφορά και διάκριση ταυτόχρονα είναι ότι όταν θέλεις μπορείς να τα καταφέρεις με ή χωρίς εισαγωγικά. Είναι σημαντικό ότι ένας μαθητής από την Κίσσαμο κατάφερε να διακριθεί από ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το ερευνητικό του έργο.

Τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώνεται αυτή η λίστα είναι η ανταπόκριση του έργου σου σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει το Stanford University που συγκεντρώνει τις δημοσιεύσεις επιστημόνων ανά τον κόσμο και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Βλέπουν τί έχει δημοσιευτεί από τους επιστήμονες σε επιστημονικά περιοδικά και την αναγνωσιμότητα αυτών των άρθρων. Το αντικείμενο της έρευνάς μου είναι η γεωργία. Στην Ελλάδα υπάρχουν καινοτομίες, όμως δεν υπάρχει σύνδεση της έρευνας με την πράξη κι αυτό αφορά δυστυχώς κι άλλους τομείς.

«Σερνόμαστε πίσω από τα άρματα» άλλων χωρών και δεν δίνουμε κίνητρα στους Έλληνες ερευνητές να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα τους στην πράξη.

«Το Ινστιτούτο Υποτροφικών Φυτών και Ελιάς στα Χανιά είναι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα ινστιτούτα στην Μεσόγειο και ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Νίκο Ψυλλάκη. Τα Χανιά δεν τον έχουν τιμήσει όπως έπρεπε καθώς ήταν ένας άνθρωπος που έδωσε την ψυχή του στην αγροτική έρευνα στα Χανιά με προσωπικό και οικογενειακό κόστος.

«Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο «Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς σε 41 χώρες«. Ως ιδέα προέκυψε σε ένα διεθνές ελαιοκομικό συνέδριο στην Πορτογαλία το 2010 όπου κάποιοι συνάδελφοι ερευνητές το πρότειναν ως ιδέα και τότε ξεκίνησε η συγγραφή του που διήρκεσε δύο χρόνια. Εκδόθηκε με πολλές δυσκολίες αλλά περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία της ελιάς και γι’ αυτό μεταφράστηκε και στα Ελληνικά.

«Το δεύτερο βιβλίο αφορά το αντικείμενό μου, που είναι η άρδευση των καλλιεργειών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα καθώς όσο τα περιθώρια στενεύουν με την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή η άρδευση παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι ένα σύγχρονο βιβλίο που δίνεται στους φοιτητές σε αρκετά τμήματα γεωπονικών σχολών. Εξάλλου, στο Ινστιτούτο Υποτροφικών Φυτών και Ελιάς είμαστε πρωτοπόροι, καθώς μπήκαμε στην ψηφιακή συμβουλευτική άρδευση.

Το τρίτο βιβλίο μου «Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κισσάμου» δεν ήταν στους σχεδιασμούς μου, ωστόσο προέκυψε μέσα στην καραντίνα και τις βόλτες μου στην εξοχή όπου και γνώρισα αυτά τα χόρτα. Ειδικά οι κρητικοί συνδύαζαν το λάδι με τα χόρτα και αποτελεί μία πλήρη διατροφή. Κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει. Στόχος μου είναι οι νέοι να γνωρίσουν τα χόρτα του τόπου τους και να τα εντάξουν στην διατροφή τους».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook