Κομποστοποίηση, διάσπαση ή ανακύκλωση; Τι να κάνεις τα σκουπίδια σου για να βοηθήσεις το περιβάλλον

κομποστοποίηση-διάσπαση-ή-ανακύκλωσ-1266447

Έχει σημασία να ξέρεις να κάνεις σωστό διαχωρισμό των απορριμμάτων σου, ώστε να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον!

Το να αρχίσουμε να ακολουθούμε πιο eco friendly συνήθειες στην καθημερινότητά μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον πλανήτη μας, ο οποίος κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, να ξεκινήσεις μαθαίνοντας τα πάντα για την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και το πώς να ξεχωρίζεις σωστά τα απορρίμματα του σπιτιού σου;

Πώς θα ξέρεις ότι κάτι μπορεί να κομποστοποιηθεί

Οτιδήποτε κομποστοποιείται σημαίνει ότι μπορεί να διασπαστεί και να γίνει ένας σωρός από πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα.

Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά ευεργετική για το περιβάλλον, διότι τα αγαθά που κομποστοποιούνται γίνονται πολύ καλής ποιότητας λίπασμα για το χώμα, ενώ δεν αφήνουν πίσω τους τοξικά κατάλοιπα.

Τι κομποστοποιείται, λοιπόν; Φυτά και μέρη φυτών (υπολείμματα λαχανικών, φλούδες φρούτων, φύλλα τσαγιού, κόκκοι καφέ), αλλά και το κέλυφος των αυγών.

Πώς θα ξέρεις ότι κάτι είναι βιοδιασπώμενο

Ο όρος βιοδιασπώμενο αναφέρεται σε ένα υλικό, που έχει την ικανότητα να διασπαστεί και να επιστρέψει πίσω στη φύση. Για να είναι κάτι βιοδιασπώμενο, πρέπει να μπορεί να διασπαστεί τελείως και να αποσυντεθεί σε φυσικά στοιχεία σε περίπου έναν χρόνο ή και λιγότερο.

Μερικά παραδείγματα βιοδιασπώμενων προϊόντων είναι οι χαρτοπετσέτες, τα τετράδια, τα κουτιά από χαρτόνι, οι εφημερίδες και τα χάρτινα πιάτα και ποτήρια.

Πώς θα ξέρεις ότι κάτι είναι ανακυκλώσιμο

Ανακυκλώσιμα προϊόντα θεωρούνται τα παρακάτω: γυαλί, χαρτί, μέταλλο ή πλαστικό.

Αυτά τα υλικά είναι κατασκευασμένα με τέτοιον τρόπο που μπορούν να διασπαστούν και να γίνουν ένα άλλο χρήσιμο προϊόν.

Αν ένα αντικείμενο είναι καθαρό χαρτί, γυαλί ή μέταλλο φέρει ειδικό logo με το σήμα της ανακύκλωσης και μπορεί να πεταχτεί στον κάδο ανακύκλωσης.

SOS tip: Να είσαι σίγουρη ότι καθαρίζεις καλά κάθε αντικείμενο πριν αυτό καταλήξει στον κάδο ανακύκλωσης μιας και ορισμένα αντικείμενα που έχουν υπολείμματα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Πώς θα ξέρεις ότι κάτι πρέπει να πεταχτεί στον κάδο απορριμμάτων

Αν το αντικείμενο που θέλεις να πετάξεις, δεν έχεις καμία από τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε πρέπει να το ρίξεις στον κάδο απορριμμάτων.

Καλό είναι να μην ανακυκλώνεις ποτέ κάτι για το οποίο έχεις αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορεί να ανακυκλωθεί μιας και οι ειδικές μηχανές ανακύκλωσης έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να χειρίζονται συγκεκριμένα υλικά.

Οτιδήποτε μη βιοδιασπώμενο και μη ανακυκλώσιμο απόβλητο πηγαίνει στον κάδο απορριμμάτων και τελικά καταλήγει στη χωματερή. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι χωματερές γεμίζουν ασφυκτικά, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις- όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε- ότι πρέπει να κάνουμε σωστό διαχωρισμό στα απορρίμματά μας. Δεν είναι όλα για τα σκουπίδια!

Πηγή: queen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook