Κομπίνα επικών προδιαγραφών από CEO που εξαπάτησε τον κόσμο και… έφαγε 147 εκατ. δολάρια

κομπίνα-επικών-προδιαγραφών-από-ceo-που-1164140

Ο διαβόητος CEO από την Καλιφόρνια που εξαπάτησε τους επενδυτές του και υπεξαίρεσε 147 εκατ. δολάρια σε μια διεθνή απάτη με κρυπτονομίσματα καταδικάστηκε προσφάτως σε κάθειρξη 10 ετών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η οποία χαρακτηρίζει μάλιστα την κομπίνα «επικών προδιαγραφών».

Ο Steve Chen κατάφερε να εξαπατήσει 72.000 επενδυτές στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου παριστάνοντας πως η εταιρία του, η US Fine Investment Arts, έκανε εξορύξεις πολύτιμων μετάλλων σε ανύπαρκτα ορυχεία που έλεγε πως κατείχε σε ΗΠΑ, Μεξικό, Αργεντινή και αλλού.

Η εισαγγελία ισχυρίζεται πως ο Chen πουλούσε στους επενδυτές δικαιώματα για μετοχές αξίας 1.000-30.000 δολαρίων το κομμάτι, καθώς έλεγε πως η εταιρία του είναι έτοιμη να μπει στο χρηματιστήριο.

Αργότερα έκανε λόγο για ένα, επίσης ψεύτικο, κρυπτονόμισμα, το Gem Coins, το οποίο ισχυριζόταν ότι θα ρίξει στην αγορά και θα πάρει κεφάλι στον ανταγωνισμό, καθώς είχε πίσω όλους τους πολύτιμους λίθους να υποστηρίζουν την αξία του.

Ο Chen κατάφερε μεταξύ Ιουλίου 2013 και Σεπτεμβρίου 2015 να εξαπατήσει με τέτοιες πλεκτάνες δεκάδες χιλιάδες επενδυτές.

«Καθώς το βασικό σχέδιο ήταν να επιστρατεύσει κι άλλους επενδυτές, παρά να πουλήσει τα προϊόντα της USFIA στο λιανεμπόριο, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών προορίζονταν να χάσουν λεφτά, κάνοντας τον Chen πολύ πλούσιο», καταλήγει η εισαγγελία.

Η εταιρία του προσέφερε μετρητά, ταξίδια, αυτοκίνητα, ακόμα και σπίτια στο Λος Άντζελες σε κάθε επενδυτή που έφερνε κι άλλο κόσμο στην «πυραμίδα» που είχε στήσει.

Όσο για το κρυπτονόμισμα, «δεν ήταν στην κυκλοφορία σε κανέναν κλάδο, ούτε έγινε ποτέ δεκτό από κανέναν έμπορο, δεν είχε καμία οικονομική αξία», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Ο Chen δήλωσε ένοχος τον περσινό Ιούνιο και υποχρεώθηκε να πληρώσει πάνω από 1,8 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook