Κομισιόν: Τέλος στις επιδοτήσεις ρεύματος – «Κόψτε τις δαπάνες το 2024»

κομισιόν-τέλος-στις-επιδοτήσεις-ρεύμ-1470378

Δημοσιονομική ανισορροπία καταγράφουν η Ελλάδα και η Ιταλία επισημαίνει η Κομισιόν, ζητώντας από όλα τα κράτη-μέλη της να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Μάλιστα, κάνει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα, στη δεύτερη έκθεσή της για τη μεταπρογραμματικής Εποπτεία στη χώρα μας, ζητώντας να μπει όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%.

Μεταξύ άλλων, ζητά να μπει τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης, δηλαδή -με πιο απλά λόγια- στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στην Ελλάδα που πήραν παράταση μέχρι το τέλος του 2023, και επισημαίνει ότι οι δαπάνες που ισχύουν μέχρι τότε πρέπει να κοπούν από το 2024.

Οι συστάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν:

  • Να καταργηθούν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 χρησιμοποιώντας τις εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επισημαίνει δε η Κομισιόν πως, αν καταγραφούν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, να δοθούν αλλά με την επισήμανση ότι θα στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ότι θα είναι δημοσιονομικά ανεκτά αλλά και θα περιλαμβάνουν κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Να διασφαλιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική, με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε 2,6% και όχι περισσότερο.
  • Για τη φορολογία, η Κομισιόν καλεί σε βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου καθώς και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, προσελκύοντας τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας.
  • Να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών.
  • Να διατηρηθεί η δυναμική στη σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ολοκληρώστε γρήγορα το κεφάλαιο REPowerEU.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook