Κομισιόν: Η σύσταση για… φρένο στις δαπάνες και τι φέρνει για τα ελληνικά νοικοκυριά

κομισιόν-η-σύσταση-για-φρένο-στις-δα-1044125

Να μπει τέλος στη χορήγηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου) στους πολίτες στο πλαίσιο του πλαφόν που θα μπει στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού 2,6% ζητεί η Κομισιόν από τα κράτη -μέλη της ΕΕ , όπως αυτό προκύπτει από τα χθεσινά συμπεράσματα της έκθεσης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη – μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα θα πρέπει ολοκληρώσουν έως το τέλος του 2023 τα προγράμματα ενεργειακής στήριξης.

Ωστόσο στην ίδια έκθεση προτείνεται να λαμβάνονται μέτρα στήριξης για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), μόνο εάν υπάρξουν νέες τιμές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Αυτά όμως τα μέτρα θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρούν εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου λαμβάνονται τα έκτακτα μέτρα ελέγχου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή , την ανάκτηση αυτών των εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά και διανομή τους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, την εκ των προτέρων ανακοίνωση των παρόχων για τις τιμές ρεύματος του επόμενου μήνα και τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών από τον έναν πάροχο στον άλλο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν η Ελλάδα ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν, τότε από το 2024 οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώνουν τα ακριβή ποσά που θα αναγράφονται στους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να επιδοτούνται καθώς τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας φαίνεται πως θα σταματήσουν να ισχύουν.

Ρεύμα και φυσικό αέριο: Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές τους

Επίσης επισημαίνεται πως σε χαμηλά επίπεδα κινούνται μέχρι στιγμής οι τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Συνεπώς όσον αφορά την τιμή ρεύματος επισημαίνεται πως στη χώρα μας σήμερα αυτή διαμορφώνεται στις 101.42 ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του https://euenergy.live/

Αλλά και τα νεότερα στοιχεία www.barchart.com δείχνουν πως η τιμή φυσικού αερίου κινείται σήμερα στις 8.50 π.μ κάτω από τα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα συγκεκριμένα ανέρχεται στις 27,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 29.127 ευρώ που ήταν χθες.

Οι συστάσεις της Κομισιόν 

Παράλληλα η Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου παρέχει ποσοτικοποιημένες και διαφοροποιημένες συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική και ζητεί  μεταξύ άλλων και :

  • Να διασφαλιστεί συνετή δημοσιονομική πολιτική κυρίως με τον περιορισμό της αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 έως  2,6%.
  • Να διατηρηθούν οι δημόσιες δαπάνες που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική απορρόφηση των επιχορηγήσεων του Ταμείου  Ανάκαμψης και άλλων κονδυλίων  της ΕΕ  κυρίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής  μετάβασης.
  • Να υπάρξει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης  σύσφιξης σε συνδυασμό με επενδύσεις  και μεταρρυθμίσεις  που συμβάλλουν  σε υψηλότερη  βιώσιμη  ανάπτυξη  για την επίτευξη μια συνετής  μεσοπρόθεσμης  δημοσιονομικής θέσης.
  • Να βελτιωθεί η φιλικότητα προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εισαγωγή  ενός συστήματος προκαταβολής  φόρου, με την διεύρυνση  της φορολογικής  βάσης αλλά και με την διατήρηση και  αύξηση αυτονομίας της φορολογικής Αρχής.
  • Να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης αλλά και να διατηρηθεί η συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Να συνεχιστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιωθεί περαιτέρω  η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Να είναι ισότιμη η πρόσβαση  στη υγειονομική περίθαλψη κλπ

enikos.gr

One thought on “Κομισιόν: Η σύσταση για… φρένο στις δαπάνες και τι φέρνει για τα ελληνικά νοικοκυριά

  1. Ε βέβαια.Όταν στέλνει η Ε.Ε. 10άδες δις € στους ναζί,πώς να μείνουν γιά τους Ευρωπαίους πολίτες;
    Υ.Γ. πώς περνάτε στην ΕΟΚ,όλα καλά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook