Κοινωνικός Τουρισμός: Από σήμερα οι αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιδοτούμενες διακοπές

κοινωνικός-τουρισμός-από-σήμερα-οι-αι-1063935

Διακοπές με αυξημένη επιδότηση ή ακόμη και εντελώς δωρεάν για συγκεκριμένα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές προβλέπουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για 300.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και 50.000 αγρότες και συνταξιούχους ΟΓΑ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.

Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται με 30 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των μισθωτών υπέρ της Εργατικής Εστίας που τις εισπράττει ο ΟΑΕΔ και από τις αντίστοιχες εισφορές υπέρ Αγροτικής Εστίας που εισπράττει ο ΟΠΕΚΑ μέσω του ΕΦΚΑ από τους αγρότες.

Για τους μισθωτούς οι διακοπές επιδοτούνται με 30 εκατ. ευρώ και για τους αγρότες με 6 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου, για τους αγρότες και θα τις υποβάλλουν μέσω των ΚΕΠ έως τις 15 Ιουνίου, ενώ περί τις 14 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΑΕΔ.

Οσοι επιλέγονται λαμβάνουν επιταγή για κάθε μέλος της οικογένειάς τους (ή τον συνοδό τους, αν έχουν αναπηρία) που δηλώνουν στην αίτηση συμμετοχής.

Το ημερήσιο κόστος διακοπών για τους μεν εργαζομένους κυμαίνεται από 1 ευρώ το άτομο για τα απλά καταλύματα έως 11,5 ευρώ το άτομο με πρωινό στα 5στερα ξενοδοχεία και αντίστοιχα για τους αγρότες από 2 έως 12 ευρώ το άτομο χωρίς πρωινό.

Για τους μισθωτούς, τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με το σχέδιο της νέας απόφασης, θα είναι με μοριοδότηση, αναλόγως του εισοδήματος και της οικογενειακής τους κατάστασης, ως εξής:

  • Για συνολικό ατομικό-οικογενειακό εισόδημα έως 10.000,99 ευρώ δίδονται 30 μόρια.
  • Για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ δίδονται 20 μόρια.
  • Για εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ δίδονται 10 μόρια.
  • Για εισόδημα (ατομικό – οικογενειακό) πάνω από τις 30.000,01 ευρώ η μοριοδότηση είναι μηδενική.
  • Για κάθε ανήλικο τέκνο δίδονται 15 μόρια (ήταν 10 πέρσι).
  • Κάθε συνεχόμενος μήνας ανεργίας και μέχρι 36 μήνες (στο μητρώο του ΟΑΕΔ) έχει 1 μόριο με ανώτατο τα 36 μόρια.

Κοινωνικός Τουρισμός: Επιδοτήσεις

Οι μισθωτοί θα πάρουν επιταγές, τις οποίες θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε 7ήμερες διακοπές (ή 11ήμερες σε ειδικούς προορισμούς) κατά την περίοδο από 1ης Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022.

Για τον Αύγουστο, η επιδότηση του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την περίοδο αιχμής.

Η διαμονή ορίζεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις (7 ημέρες).

Στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στον Νομό Εβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν διακοπές για έως 10 διανυκτερεύσεις (11 ημέρες) με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Κοινωνικός Τουρισμός: Προϋποθέσεις

Δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:

  • πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
  • έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έχει λάβει επιταγή τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα, και δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν διακοπές σε 24 νησιά για τους αγρότες

Οι αγρότες θα πάρουν επιταγές τουρισμού που θα τις εξαργυρώσουν πηγαίνοντας διακοπές στο διάστημα από 5 Ιουλίου 2021 μέχρι 30 Μαΐου 2022.

Εντελώς δωρεάν θα είναι οι διακοπές στα εξής 24 νησιά που έχουν προσφυγικές ροές: Λέσβος, Λήμνος, Αγιος Ευστράτιος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Κως, Πάτμος, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, Λέρος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο. 

Δικαίωμα συμμετοχής με υποβολή αίτησης έχουν:

α) Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

β) Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

γ) Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα ΚΕΠ, οι αγρότες ή οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να προσκομίσουν:

  1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει oΑριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (π.χ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) ΟΓΑ.
  2. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
  3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down ή εγκεφαλική παράλυση απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.

Κοινωνικός Τουρισμός: Λήγουν 300.000 επιταγές 31/7

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα, λόγω των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns που έφεραν τα κρούσματα του κορονοϊού. Οπως διευκρινίστηκε πρόσφατα, δεν θα δοθεί παράταση και όσοι προλάβουν μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές από το περσινό πρόγραμμα μέχρι 31 Ιουλίου.

Μηδενική συμμετοχή στα νησιά Λέσβος, Λήμνος, Αγιος Ευστράτιος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Κως, Πάτμος, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, Λέρος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook