Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις -Πώς θα γίνεται η έκπτωση στα ακτοπλοϊκά

κοινωνικός-τουρισμός-ανοίγει-η-πλατφ-1061333

Θέμα χρόνου είναι πλέον η λειτουργία της πλατφόρμας για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020 – 2021.

Το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο, καθώς οι δικαιούχοι θα είναι υπερδιπλάσιοι από τα προηγούμενα έτη (300.000 από 140.000), ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ (από 10 εκατ. ευρώ).

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης εξηγεί ότι «αυτό που απομένει για να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων στην πλατφόρμα είναι το ΦΕΚ. Αναμένουμε μέρα με τη μέρα να το λάβουμε, είναι κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα. Με την ανακοίνωση εκκίνησης της υποβολής αιτήσεων θα δώσουμε στους πολίτες όλες τις αναγκαίες ημερομηνίες, όπως το διάστημα που θα έχουν δυνατότητα ένστασης.»

Αναφορικά με τον αριθμό των δικαιούχων ο κ. Πρωτοψάλτης σημειώνει ότι «ελπίζουμε πως με αυτό το ενισχυμένο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε θα καλυφθούν, αν όχι όλοι, το μεγαλύτερο τμήμα της ζήτησης. Θα είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί καμία αυτοπρόσωπη παρουσία, όλα θα γίνονται από το διαδίκτυο. Είναι μια δύσκολη περίοδος και εκτιμούμε πως με το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα ευνοηθούν τόσο οι πολίτες – δικαιούχοι όσο και οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού που δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία.»

Κοινωνικός Τουρισμός 2020 – 2021: Τα δέκα βασικά σημεία του προγράμματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, τα 10 βασικά σημεία του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2020 – 2021 είναι τα εξής:

Τριπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.

Υπερδιπλασιάζουμε τους ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού.

Για πρώτη φορά υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στην νησιωτική Ελλάδα, στα νησιά μας καθώς μέχρι τώρα επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα.

Αυξάνουμε την συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και παράλληλα μειώνουμε την συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Αυξάνουμε την επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.

Διατηρούμε το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσουμε σε αυτό, για πρώτη φορά, το νομό του Έβρου.

Αυξάνουμε κατά 20% τη μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.

Μειώνουμε την υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%.

Δίνουμε διπλή μοριοδότηση και καλύπτουμε πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ

Παρατείνουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το υφιστάμενο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 και τις εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές, ενώ το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 θα ξεκινήσει 1η Αυγούστου.

Η διαδικασία επιδότησης των ακτοπλοϊκών

Τα προηγούμενα χρόνια κάποιες -όχι όλες- ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοίνωναν κάποιες προσφορές για τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Φέτος, ωστόσο, η έκπτωση είναι… υποχρεωτική, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για διακοπές στα νησιά.

«Οι ακτοπλοϊκές έχουν την πολιτική τους, γι’ αυτό καταλήξαμε σε αυτό το πλαίσιο. Θα εφαρμόσουμε τον κανόνα του 1/3. Δηλαδή, οι δικαιούχοι ενήλικες θα πληρώνουν το 33% του κανονικού ναύλου. Την έκπτωση θα επιμεριστούν οι ακτοπλοϊκές (33%) και ο ΟΑΕΔ (33%)» σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα εισιτήρια θα είναι εξίσου απλή. «Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εκδίδεται ένας δεύτερος κλειδάριθμος για τα ακτοπλοϊκά, πέραν εκείνου που θα χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι με τα ξενοδοχεία. Με τον αριθμό αυτό θα μπορούν να κάνουν κράτηση εισιτηρίων διαδικτυακά, δίχως να χρειάζεται να προσκομίσουν κάποιο δικαιολογητικό στην ακτοπλοϊκή εταιρεία» αναφέρει ο Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Να σημειωθεί ότι για τα παιδιά έως 5 ετών η έκπτωση στα ακτοπλοϊκά θα είναι στο 100%, ενώ παιδιά για 5 έως 10 ετών στο 75%. Για ΑμΕΑ θα ισχύει έκπτωση 100%, την οποία θα επιμερίζονται ο ΟΑΕΔ και οι εταιρείες. H έκπτωση, ωστόσο, δεν αφορά τα οχήματα, για τα οποία θα πρέπει να καταβάλλεται το ποσό στο ακέραιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται και μια σελίδα που έχουν στήσει εθελοντές στο Facebook για τον κοινωνικό τουρισμό, όπου μεταξύ άλλων μοιράζονται και εμπειρίες από ξενοδοχεία.

Νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους» -Τα κριτήρια

Οσοι αναζητούν προσιτές διακοπές μπορούν να προσβλέπουν και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους 2020» το οποίο ανακοινώθηκε προ ημερών και εστιάζει, επίσης, στον εσωτερικό τουρισμό.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 250.000. Μέσω του προγράμματος αναμένεται να επιδοτηθούν σε ποσοστό 60% περί το 1 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα της χώρας.

Τα κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και θα ισχύσουν ως εξής:

ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ

ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ

προσαύξηση στα όρια για κάθε τέκνο: 1.500 ευρώ

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Τουρισμού www.tourism4all.gov.gr. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook