Κοχύλια με τόνο
Συστατικά
- 500 γρ. κοχύλια, μεγάλα
- 400 γρ. σπανάκι, φρέσκο
- 320 γρ. τόνο, σε ελαιόλαδο, κονσέρβας
- 1 κρεμμύδι
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 λίτρο γάλα, 3,5%
- 1 ματσάκι άνηθο
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, για το σκεύος
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Προσθέτουμε στα τελευταία 3 λεπτά το σπάνακι και συνεχίζουμε το βράσιμο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C στο grill.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο από την κονσέρβα του τόνου.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα σταδιακά σε δόσεις, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.
- Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση, ρίχνουμε την επόμενη.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα.
- Η μπεσαμέλ θα είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να βγάζει τις πρώτες φουσκάλες.
- Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά με το σπανάκι στην μπεσαμέλ με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τον τόνο, 150 γρ. γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Πασπαλίζουμε τη βάση από ένα πυρίμαχο σκεύος 40×28 εκ. με το ελαιόλαδο και τη μισή φρυγανιά, και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της κατσαρόλας.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά και τα 50 γρ. γραβιέρα.
- Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και σερβίρουμε.