Κλιματική αλλαγή: Ποιες είναι οι συνέπειες στη γεωργία;

κλιματική-αλλαγή-ποιες-είναι-οι-συνέπ-1214865

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τη γεωργική παραγωγή. Η ξηρασία και η θερμική πίεση που ασκείται σε φυτά και ζώα, οι αλλαγές στη φαινολογία των καλλιεργειών και η επέκταση των παρασίτων και των φυτών, καθώς και οι ασθένειες θα επηρεάσουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή.

Για παράδειγμα, μπορεί οι αποδόσεις των καλλιεργειών στη βόρεια Ευρώπη να αυξηθούν ως αποτέλεσμα των υψηλότερων θερμοκρασιών, ενώ κάποιες καλλιέργειες μπορεί να επεκταθούν πιο βόρεια.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με έρευνα, η κλιματική αλλαγή που έχει μπει για τα καλά στην ζωή όλων, θα αναγκάσει τους αγρότες προχωρήσουν είτε σε τροποποίηση ακόμα και σε αντικατάσταση των καλλιεργειών τους ή ακόμα και να «προσαρμόσουν» τις φυλές των ζώων τους, προκειμένου να «ταιριάζουν» και να αντέχουν στις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο κίνδυνος μιας πυρκαγιές καθώς και οι ξαφνικές και δυνατές βροχοπτώσεις, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον τύπο των δέντρων στα δάση, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέες ποικιλίες και είδη δέντρων, που θα είναι πιο ανθεκτικά τόσο στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ακόμα και στα …εύφλεκτα είδη.

Συνολικά, η κλιματική αλλαγή είναι απρόβλεπτη προκαλώντας αυξημένους κινδύνους στις καλλιέργειες, τα ζώα και αλλά και τους ίδιους τους αγρότες. Ακραία καιρικά φαινόμενα, ζέστη και έκθεση στον ήλιο, ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, σκόνη και έκθεση σε φυτοφάρμακα, αυξημένη χρήση φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση της ανάπτυξης εντόμων είναι απλά μερικοί από τους κινδύνους.

Για τις περιβαλλοντικές πιέσεις, που επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα, υπάρχει η δέσμευση της ΕΕ να μειώσει την χρήση των φυτοφαρμάκων μέσω της οδηγίας για την αειφόρο χρήση αλλά και γενική πορεία προς μια ολοκληρωμένη πρακτική διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM).

Μάλιστα, στους φιλόδοξους στόχους της στρατηγικής «Farm to Fork» της ΕΕ, αποτελεί και η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% πριν από το 2030.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αποτελέσει έναν επιπρόσθετο λόγο προκειμένου να πιεστούν οι αγρότες να στραφούν σε γεωργικές πρακτικές, που να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook