Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Ε.Ε. με δασμούς και κυρώσεις

κλιμακώνεται-η-ένταση-ηπα-ε-ε-με-δασμού-1063880

ΤριγμοΥς στις αγορΕς προκΑλεσαν οι νΕες αμερικανικΕς απειλΕς. Τι περιμΕνουν οι ΒρυξΕλλες για να απαντΗσουν δασμοΥς σε αμερικανικΑ προϊΟντα.

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε, χθες το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αποκάλυψη από το Bloomberg ότι επίκεινται νέες αμερικανικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο, η Ουάσινγκτον προτίθεται να επιβάλει πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς σε μία σειρά από προϊόντα, όπως σοκολάτες, ελιές, ποτό τζιν, μπύρες και γιαούρτια. Η είδηση, λειτούργησε σαν βαρίδι στη Γουόλ Στριτ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, ανέφερε ότι στα νέα είδη θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί έως και 100%, κάτι που θα φτάσει έως και τα 3,1 δισ. δολάρια.

Η κίνηση αυτή παραμένει για την ώρα δυνητική, όμως δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών το οποίο έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά από μία σειρά μονομερών ενεργειών από την κυβέρνηση Τραμπ τα τελευταία τρία χρόνια.

Από τον Οκτώβριο του 2019, σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα — κρασιά, τυριά… — επιβάλλονται δασμοί 25%. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αυξήσει από το 10% στο 15% το επίπεδο των δασμών στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

Η νέα αμερικανική απειλή «δημιουργεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και καταφέρνει ανώφελη οικονομική ζημία ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού» την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν «να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση» της πανδημίας του κορονοϊού, υπογράμμισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«ΑνησυχοΥμε πως (οι νΕοι δασμοΙ) ξεπερνοΥν το εΙπεδο που έχει εγκρΙνει ο ΠΟΕ»

Τι περιμένει η Ε.Ε.

Ουσιαστικά η πορεία σύγκρουσης Ουάσινγκτον-Βρυξελλών ξεκίνησε έπειτα από τη γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος συμπέρανε το 2018 ότι η Ε.Ε. βοήθησε την Airbus (EADSF) με αθέμιτες επιδοτήσεις που πλήττουν τις πωλήσεις αεροσκαφών Boeing, με έδρα τις ΗΠΑ.

Πλέον, οι Βρυξέλλες αναμένουν τη νέα απόφαση του ΠΟΕ για την ίδια υπόθεση, που ενδεχομένως να της επιτρέψει να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

«Ελπίζουμε ότι ο ΠΟΕ θα ανακοινώσει την διαιτητική του απόφαση για την υπόθεση της Boeing περί τις αρχές Ιουλίου», δήλωνε στις αρχές του τρέχοντος μηνός ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν.

«Η Κομισιόν θα καταρτίσει με προσοχή την πρόταση της για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του επιπέδου των αντιποίνων που θα εγκριθεί από τον ΠΟΕ, όποιο κι αν είναι αυτό, με την επιλογή προϊόντων μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πίεση στις ΗΠΑ χωρίς να προκαλέσουμε προβλήματα στη δική μας βιομηχανία», διευκρίνισε.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε χθες ότι «προτεραιότητα» για την ΕΕ παραμένει «η εξεύρεση ισόρροπης λύσης διά της διαπραγματευτικής οδού» στη διένεξη για τον φάκελο Boeing/Airbus.

«Η ΕΕ έχει διαβιβάσει στις ΗΠΑ συγκεκριμένες προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να την επιτύχουμε», θύμισε.

Και στη μέση η τεχνολογία

Ένας ακόμη τομέας σύγκρουσης είναι εκείνος της ψηφιακής οικονομίας, με τις επιβολές φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας, κάτι που έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τους Ευρωπαίους για επίθεση κατά των αμερικανικών εταιρειών.

Στα τέλη Ιανουαρίου, 137 χώρες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν ως τα τέλη του 2020 σε συμφωνία για τη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, με τις ΗΠΑ να έχουν ανακοινώσει ότι λόγω έλλειψης προόδου αποχωρούν από τις συζητήσεις.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook