Κλιμάκιο στελεχών του ΚΙΝΑΛ στο νοσοκομείο Χανίων

κλιμάκιο-στελεχών-του-κιναλ-στο-νοσο-1120844

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΙΝΑΛ  Χανίων επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες το Γ.Ν.Ν. Χανίων και συναντήθηκαν με τον διοικητή του, Γεώργιο Μπέα  προκειμένου να διαπιστώσουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι τελευταίες εξελίξεις για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επιδημία του cοvid 19 τέθηκαν από την γραμματέα της Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Χανίων Χρύσα Χαριτακη και ζητήθηκε να ενημερωθούν,  εάν διαθέτει σήμερα το νοσοκομείο ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19  καθώς και για τα προβλήματα και τις ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις πολύ δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ο διοικητής ενημέρωσε εκτενώς το κλιμάκιο ότι το από τον Μάρτιο 2020 το Γ.Γ.Ν. Χανίων  έγκαιρα είχε συντάξει  επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας για την υποδοχή  περιστατικών  με cοvid 19, το οποίο εφαρμόζεται .Απαντώντας για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απάντησε ότι το 2020 διορίστηκαν 81 άτομα  προσωπικό και 20 επικουρικοί γιατροί ενώ εκκρεμούν και νέες προσλήψεις . Το κλιμάκιο εκτιμά ότι οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες.

Επίσης ενημερώθηκαμε   για τα συνοδά έργα που εκτελούνται σήμερα στο νοσοκομείο  ώστε να δημιουργηθεί  ΜΕΘ αποκλειστικά για περιστατικά cοvid 19.

Ενημερωθήκαμε ότι το Γ.Γ.Ν. Χανίων έχει ενταχθει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης . Ζητήθηκε από το μέλος του τομεα ανάπτυξης ΚΙΝΑΛ Ν. Ντερμανακη η ευρύτερη ανάμειξη του νοσοκομείου στις δράσεις ΑΠΕ με την μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού παραγόμενης καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενεργείας ώστε το νοσοκομείο να καταστεί αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.    . Απαντώντας στο διαχρονικό αίτημα της πρόεδρου ΑΜΕΑ Χανίων και μέλους του τομεα κοινωνικής πολιτικής ΚΙΝΑΛ Αμαλίας Μπασια για την  έλλειψη   οδοντιατρείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες ο  Διοικητής δεσμεύτηκε στο άμεσο μέλλον να διερευνηθεί και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες .

Τελειώνοντας η γραμματέας ενημέρωσε τον διοικητή για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την αναγέννηση του εθνικού συστήματος υγείας το οποίο προτείνει μεταξύ των άλλων,  σύγχρονα οργανογράμματα, ένταξη υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, επαρκή αριθμό ΜΕΘ μονάδων με άμεση πρόσληψη ιατρών – νοσηλευτών, ψηφιακό φάκελο ασθενούς ,δωρεάν εμβόλια για την πανδημία κ.α.. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΥ δημιουργήθηκε  το 1983 από το ΠΑΣΟΚ, (Ν1397/1983) το οποίο προχώρησε στη ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων και τις αντιστάσεις ομάδων και συντεχνιών.

Το κλιμάκιο αναγνωρίζοντας τον διαχρονικό και συχνά αντίξοο αγώνα του προσωπικού  του νοσοκομείου εκφράζει την ευγνωμοσύνη τους στον πολύ δύσκολο αγώνα που δίνει καθημερινά.

Αναγνωρίζουμε την σπουδαιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το Γ.Γ.Ν. Χανίων . Όμως, υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τους, καθώς και σημαντικά περιθώρια για βελτίωση της λειτουργίας τους, προς όφελος των ασθενών. Κατ’ αρχάς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μετά από 10 χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης τα νοσοκομεία λειτουργούν υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης, λόγω της περικοπής των δαπανών τους και της μείωσης του προσωπικού, με την μη-αναπλήρωση των αποχωρήσεων ιατρών, νοσηλευτών, άλλων επαγγελματιών υγείας και διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού. Παρά τις πιέσεις, τα νοσοκομεία άντεξαν στις χρόνιες ελλείψεις χάρη στην προσφορά και στην αυτοθυσία του προσωπικού τους, όλων των βαθμίδων. Η πανδημία του κορωνοϊού, όπως ήδη αναφέρθηκε, αύξησε τα προβλήματα.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook