Κλεμμένο σεντούκι από την Κρήτη αξίας 1 εκ. δολαρίων θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει

κλεμμένο-σεντούκι-από-την-κρήτη-αξίας-1-1334965
Η λάρναξ από την Κρήτη που βρέθηκε στην κατοχή δισεκατομμυριούχου λαθρέμπορου ,χρονολογείται μεταξύ του 1400 και του 1200 προ Χριστού.

Δισεκατομμυριούχος συλλέκτης κλεμμένων τεχνουργημάτων επέστρεψε 180 αντικείμενα της συλλογής του στις αρχές του Μανχάταν, ώστε να αποσυρθούν οι εις βάρος του κατηγορίες. Μεταξύ τους είναι ένα σεντούκι από τη Κρήτη.

Δισεκατομμυριούχος επέστρεψε κλεμμένα τεχνουργήματα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Όχι από την καλή του την καρδιά. Η εισαγγελία του Manhattan είχε βρει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο 81χρονος Michael Steinhardt, ιδρυτής κολοσσού που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια, είχε στην κατοχή του κειμήλια παντός είδους. Στη συλλογή του υπήρχαν 180 αντικείμενα από 11 χώρες, που έφτασαν στα χέρια του μέσω 12 εγκληματικών δικτύων λαθρεμπορίου. Mεταξύ τους ήταν και η Ελλάδα.

Ό,τι είχε στη συλλογή του ο Steinhardt, δεν είχε επαληθεύσιμη προέλευση.

Όπως αναφέρει το Live Science στην κατοχή του (μεταξύ πολλών άλλων) είχε τρεις πέτρινες μάσκες θανάτου (τις φορούσαν οι καταδικασμένοι σε θάνατο, στο Ισραήλ, το 6000 πΧ), τοιχογραφία από αρχαία ρωμαϊκή βίλα -απεικονίζει τον Ηρακλή να είναι βρέφος και να στραγγαλίζει το φίδι που έστειλε η Ήρα για να τον σκοτώσει, με την αξία του να φτάνει στο 1.000.000 δολάρια- και ένα διακοσμημένο σεντούκι για ανθρώπινα λείψανα από την Κρήτη. Η λάρναξ που χρονολογείται μεταξύ του 1400 και του 1200 προ Χριστού, αξίζει 1.000.000 δολάρια.

“Επέδειξε μια όρεξη αρπαχτικού για αντικείμενα που ήταν προϊόν λεηλασίας, χωρίς να ανησυχεί για τη νομικότητα των πράξεων του ή το νόμιμο δικαίωμα αγοράς και πώλησης των τεχνουργημάτων. Πόσο μάλλον της πολιτιστικής ζημιάς που προκάλεσε, σε όλον τον κόσμο” δήλωσε ο Εισαγγελέας του Manhattan, Cyrus Vance, Jr για τον Steinhardt.

Για να οδηγηθούν στην απαγγελία κατηγοριών οι αρχές, συνεργάζονταν με την αστυνομία του Ιράκ, της Συρίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, από το 2017.

Πώς κίνησε τις υποψίες ο Steinhardt

Έως το 2010 ο Steinhardt δεν είχε κινήσει την παραμικρή υποψία. Τότε απέκτησε ένα μαρμάρινο κεφάλι ταύρου, ηλικίας 2.300 χρόνων από το Λίβανο που πιστεύεται πως είχε κλαπεί από τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 1990. Τότε σήμανε ο συναγερμός, με την έρευνα να δείχνει πως αυτή δεν ήταν η μόνη παράνομη αγορά του 81χρονου.

“Εκτεθειμένα στο διαμέρισμα και το γραφείο του ήταν λεηλατημένα αντικείμενα τέχνης και αυτά οδήγησαν τη διαδικασία ποινικής έρευνας”. Έγινε γνωστό πως ο δισεκατομμυριούχος είχε αποκτήσει και πουλήσει περισσότερα από 1000 τεχνουργήματα, από το 1987 έως τη σύλληψη του, το 2018 όταν εκδόθηκε ένταλμα έρευνας του σπιτιού του. Έγινε κατάσχεση πολλών αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Για να διαγραφούν όλες οι κατηγορίες, συμφώνησε να επιστρέψει μια σειρά ανεκτίμητων αντικειμένων που χρησιμοποιούσε ως διάκοσμο των χώρων του. Οι δικηγόροι του είπαν πως ό,τι απέκτησε παράνομα θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook