Κλειστά σχολεία: Ποιοι μαθητές θα επιστρέψουν πρώτοι και γιατί

κλειστά-σχολεία-ποιοι-μαθητές-θα-επισ-1192547

Επέστρεψε η τηλεκπαίδευση παντού καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε έπειτα από εισήγηση των ειδικών να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα έως τις 29 Μαρτίου.

Ποιοι ήταν όμως οι δείκτες που ανησύχησαν τους ειδικούς και τους έκαναν να εισηγηθούν «λουκέτο» στα σχολεία όλων των βαθμίδων και σε όλη την Επικράτεια; Έχει αλλάξει αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή οι μαθητές συμβάλλουν ελάχιστα στη μετάδοση του κορονοϊού;

Για το θέμα ρωτήθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας όπου παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και μάλιστα έχουν επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ξέρουμε ότι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στα παιδιά, εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα. Επίσης, βλέπουμε, παρατηρούμε όλοι μαζί την καθημερινή επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν έχει αλλάξει η άποψή μας σε σχέση με τα παιδιά. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν προκαλούν, δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο αλλά σαφώς ακολουθούν την πανδημία. Και έτσι, έχοντας αυτή τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε και περισσότερα κρούσματα στα παιδιά. Είναι κάτι αναμενόμενο» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ρωτήθηκε επίσης σχετικά με το πώς αιτιολογείται η πρόθεση η επαναλειτουργία των σχολείων να ξεκινήσει από τα Λύκεια και όχι από τα Δημοτικά – όπως γινόταν τον τελευταίο χρόνο. «Τώρα, ως προς το εάν θα ανοίξουν τα Δημοτικά ή τα Λύκεια, δεν νομίζω ότι έχει παρθεί κάποια απόφαση σε αυτό. Αυτό που εμείς κυρίως συζητήσαμε σήμερα κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, με το να αυξηθεί το testing κυρίως των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών, ειδικά του Λυκείου.

Και βέβαια μας απασχολεί το γεγονός ότι τα Λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά, πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες βαθμίδες. Ενδεικτικά σήμερα μας παρουσιάστηκε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά για σχεδόν 5,5-6 μήνες από πέρσι που ξεκίνησε η πανδημία, τη στιγμή που ξέρουμε ότι ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος διαρκεί 7,5 μήνες. Και τα Δημοτικά είναι πολύ περισσότερο χρόνο ανοιχτά. Αυτές είναι οι σκέψεις μας» είπε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση από όσο γνωρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο STAR είχε δηλώσει (πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα) ότι στο άνοιγμα των σχολείων θα προηγηθούν αυτή τη φορά οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς έχουν μείνει μεγαλύτερο διάστημα εκτός σχολικής τάξης. «Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πότε βέβαια θα ανοίξουν όλα τα σχολεία θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί».

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook