Κλείνουν σχολεία ελλείψει μαθητών

κλείνουν-σχολεία-ελλείψει-μαθητών-1134763

Στις 28 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Eφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση η οποία προβλέπει την κατάργηση 36 σχολείων εκ των οποίων 29 Νηπιαγωγεία και 7 Δημοτικά. Επίσης, τη συγχώνευση 30 σχολείων εκ των οποίων 23 Νηπιαγωγεία και 7 Δημοτικά. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται η ίδρυση μόνο 10 σχολείων. Ωστόσο, αυτή η απόφαση που περιέχει τις πράξεις «θανάτου» των σχολικών μονάδων ανά τη χώρα είναι μόνο ένα τμήμα ανάλογων αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Πάνω από 250 Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία συγχωνεύονται ή κλείνουν τελείως τις πόρτες τους στους μαθητές για το σχολικό έτος 2023-2024. Στα ίδια ΦΕΚ υπάρχουν και ελάχιστες ιδρύσεις νέων σχολείων που δεν καλύπτουν ούτε το 5% αυτών που εξαφανίζονται για πάντα.

Το φαινόμενο της αναστολής ή κατάργησης της λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Ήπειρος είναι δυστυχώς «πρωταθλήτριες» στο κλείσιμο σχολείων. Με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων το καλοκαίρι του 2023 μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας 117 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, 31 σχολεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 29 σχολεία στην Ήπειρο.

Στοιχεία γεννήσεων

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία γεννήσεων της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO03/-), έρχονται δύσκολες μέρες για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2024-2025. Ενώ το 2010 είχαμε περίπου 115.000 γεννήσεις, μία δεκαετία μετά, το 2021, είχαμε μόλις 85.000 γεννήσεις, δηλαδή περίπου 30.000 λιγότερα παιδιά.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, αν συνεχιστεί η ίδια τάση υπογεννητικότητας, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα. Δηλαδή θα έχει «εξαφανιστεί» το 29,2% των σχολείων.

Από την περσινή και φετινή χρονιά άρχισε να αποτυπώνεται για τα καλά η δραματική πτώση των γεννήσεων στη λειτουργία του Γυμνασίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί στα Λύκεια από το 2025 και μετά. Εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση, το ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι μέχρι το 2035 ο συνολικός αριθμός μαθητών στα σχολεία θα έχει μειωθεί σε 1.050.000, έναντι 1.480.000 το 2008, δηλαδή το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα.

Τώρα είναι ευκαιρία, πέρα από τα μέτρα που αντιμετωπίζουν την υπογεννητικότητα και την ερήμωση της υπαίθρου, τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ενώσεις γονέων να εντείνουν τον αγώνα τους για μείωση των μαθητών ανά τμήμα έτσι ώστε να «αναπνεύσουν» οι τάξεις και να γίνεται καλύτερα το μάθημα. Γιατί αν δεν το κάνουν αυτοί, είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν τα υπουργικά επιτελεία και η κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική η οποία ονειρεύεται να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες μέσα από τη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Είναι πιθανό η επιμονή της προηγούμενης υπουργού Παιδείας για δραστική μείωση των αναπληρωτών «που πρέπει να καλύπτουν μόνον προσωρινές ανάγκες» να ήταν μια κουβέντα βασισμένη στην ευκαιρία της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook