«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι «χρυσές» δωρεές των 35 εκατ. ευρώ και το μυστήριο με τις θυρίδες

κιβωτός-του-κόσμου-οι-χρυσές-δωρε-1572916

Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται άλλο ένα κομμάτι του παζλ στις έρευνες των αρχών για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η πρεσβυτέρα του πάτερ Αντώνιου, η Σταματία Γεωργαντή ήταν το πρόσωπο που έσπευσε να αδειάσει θυρίδα που διατηρούσε σε τράπεζα.

Την ίδια ώρα, νέες καταγγελίες έρχονται στο φως για τη δομή, με την Οικονομική Αστυνομία να αναζητά τις διαδρομές του χρήματος, ξεκινώντας από τη Χίο. Στο στόχαστρο των Αρχών και των οικονομικών εισαγγελέων έχουν μπει τα εκατομμύρια ευρώ που πέρασαν από τα χέρια των ανθρώπων της «Κιβωτού του Κόσμου», αλλά και η πολυτελής ζωή με τα ακριβά αυτοκίνητα, που φέρεται να έκαναν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων είναι 10 πρόσωπα που είναι σε θέσεις ευθύνης στη δομή, όπως και στενοί συγγενείς τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον έλεγχο έχουν βρεθεί 2 εκατ. ευρώ που διαχειριζόταν ο πάτερ Ανττώνιος και η πρεσβυτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τα 25 χρόνια λειτουργίας της δομής, η «Κιβωτός του Κόσμου» διαχειρίστηκε πάνω από 35 εκατ. ευρώ από χορηγίες. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα ποσά δόθηκαν μετά το 2014.

Από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προκύπτει ότι ποσοστά ιδιοκτησίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν 50% η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, και το άλλο 50% ήταν στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντωνίου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο.

Η πρεσβυτέρα άδειασε τη θυρίδα

Πίσω από τα χρήματα που έκαναν «φτερά» άρον – άρον την περασμένη Τρίτη (22/11), δεν βρίσκεται άλλος από την «εξαφανισμένη» μέχρι πρότινος πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, σύμφωνα με το Mega.

H πληροφορία δόθηκε από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και από ελεγκτές της επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που ήδη ερευνούν την ΜΚΟ. Στην ίδια τράπεζα, η «Κιβωτός του Κόσμου» φέρεται να διατηρούσε λογαριασμό ύψους 2.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε προσπάθεια αλλοίωσης των ιχνών για τις συναλλαγές της ΜΚΟ που παρουσίαζε ετησίως κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και συνολικά πλεονάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές.

H πρεσβυτέρα, αφού πήρε το άγνωστο περιεχόμενο της θυρίδας που είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού, προγραμμάτισε ραντεβού με άλλη τράπεζα για να νοικιάσει νέα θυρίδα. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να έχει συμβεί ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δικαιούχοι της θυρίδας είναι η ίδια και ο πατέρας Αντώνιος. Πάντως, η χρονική αλληλουχία των γεγονότων, δείχνει το ζευγάρι «εξαφανισμένο» μετά την κοινή τους συνέντευξη στην ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής (18/11) για τέσσερις ημέρες, όταν και συμβαίνει το άδειασμα της θυρίδας.

Την επόμενη μέρα (Τετάρτη 23/11), οι δυο τους συνομιλούν με τον τηλεοπτικό σταθμό STAR με τον πάτερ Αντώνιο να τονίζει ότι «δεν έχει πειράξει ποτέ κανένα παιδί» και την πρεσβυτέρα να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι συνομιλεί με δικηγόρους.

Ψάχνουν τη δομή της Χίου

Στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Χίο, επεκτάθηκαν οι έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Κλιμάκιο έκανε «φύλλο και φτερό» το λογιστήριο της δομής, συγκεντρώνοντας βιβλία εσόδων-εξόδων, έγγραφα από δωρεές και χορηγίες, παραστατικά δαπανών και άλλα φορολογικά στοιχεία. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε χθες στη δομή του Κολωνού.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τις διαδρομές των εισροών και κυρίως των εκροών χρημάτων της Κιβωτού του Κόσμου, αν αυτές αποδεικνύονται με παραστατικά και φορολογικά στοιχεία, όπως επίσης αν τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και από τα φορολογικά στοιχεία κτήσης τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι 15 εργαζόμενοι της δομή με ανακοίνωση τους που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη (23/11), καταδίκασαν την «τακτική ισοπέδωσης» από ηλεκτρονικά και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τις σοκαριστικές καταγγελίες.

«Νοίκιαζαν» παιδιά ως εργάτες γης και κρατούσαν τις αμοιβές τους

Την ίδια ώρα, που το πανελλήνιο παρακολουθεί συγκλονισμένο όσα καταγγέλλονται για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που είχαν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους αναζητώντας στοργή και φροντίδα στις δομές μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, άλλη μία αποκάλυψη έρχεται στο φως, η οποία, αν επιβεβαιωθεί, δείχνει ότι τα παιδιά είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και εργαλεία εξυπηρετήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωπος που εργαζόταν για τη δομή για πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες, ανέφερε δύο χαρακτηριστικά γεγονότα.

Πρώτον, η δομή φαίνεται να έστελνε τα παιδιά στη Μυτιλήνη προκειμένου να μαζέψουν ελιές για λογαριασμό μεγάλων γαιοκτημόνων των περιοχών εκεί.

Τα παιδιά που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές δεν είχαν καμία απολύτως αμοιβή για την εργασία τους και τελικώς το ποσό το έπαιρνε η Κιβωτός του Κόσμου σε μορφή χορηγίας.

Μάλιστα, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των παιδιών σε αυτά τα μέρη, η δομή φαίνεται να «βάφτιζε» τα ταξίδια εργασίας σε κτήματα ως «εκπαιδευτικές» εκδρομές.

Δεύτερον, περίπου 115 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι ο τζίρος της Κιβωτού του Κόσμου τα τελευταία 10 χρόνια και από αυτά ο Εισαγγελέας διερευνά ήδη τα 89 εκατ. ευρώ.

«Βόμβα» με τρίτη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Μεγαλώνει ο κύκλος των παιδιών, που ενδέχεται να έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Άλλη μία περίπτωση παιδιού, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης, προέκυψε από κατάθεση πρώην εργαζόμενου στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πρώην εργαζόμενοι παιδαγωγοί στις δομές της «Κιβωτού», κατέθεσαν σήμερα Πέμπτη (24/11), ενώ ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων που έχουν καταθέσει συνολικά για την υπόθεση φτάνει τους 12.

Την ίδια στιγμή πρόσωπα του φιλικού του περιβάλλοντος του πατέρα Αντωνίου, επικοινώνησαν με την Εισαγγελία, για να δηλώσουν ότι ο ίδιος παραμένει στη διάθεση της Δικαιοσύνης, αν χρειαστεί να κληθεί.

Ο κύκλος των καταθέσεων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ οι εισαγγελείς ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν τους απόρρητους φακέλους παιδιών που έχουν καταγγείλει κακοποίηση, αλλά και όσα υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί.

Τρεις δικηγόροι αναλαμβάνουν – Ποιοι είπαν «όχι»

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, οριστικοποιήθηκε το υπερασπιστικό σχήμα των δικηγόρων, που ανέλαβαν την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και άλλους εμπλεκόμενους από τη δομή, που ενδέχεται να κληθούν σε ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτοι.

Έτσι, συνήγοροι του πατέρα Αντώνιου και των υπολοίπων, αναλαμβάνουν οι δικηγόροι Θρασύβουλος Κονταξής, Αναστάσιος Τριανταφύλου και Γεώργιος Κότσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικηγορική ομάδα, που επρόκειτο να αναλάβει την εκπροσώπηση του πατέρα Αντωνίου ήταν άλλη αρχικά και αποτελείτο από τους γνωστούς δικηγόρους Βασίλη Καπερνάρο, Γιάννη Παγουρόπουλο και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο (σ.σ. ο γνωστός δημοσιογράφος).

Την ίδια ώρα, ο κύκλος των καταθέσεων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ οι εισαγγελείς ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν τους απόρρητους φακέλους παιδιών που έχουν καταγγείλει κακοποίηση, αλλά και όσα υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί.

Η συνάντηση με τους νομικούς φέρεται να έγινε σε σπίτι που διαμένουν προσωρινά ο πάτερ Αντώνιος με την πρεσβυτέρα, με την τελευταία να διαχειρίζεται τις επαφές με δικηγορικά γραφεία.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook