Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για τον Πατέρα Αντώνιο – «Έβαζε αγόρι με σπασμένο πόδι να δουλέψει»

κιβωτός-του-κόσμου-νέες-καταγγελίες-γ-1569255

Η μια μετά την άλλη έρχονται οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο.

Πρώην εργαζόμενη επαρχιακής δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε στο newsit.gr και αναφέρει και αυτή απάνθρωπες συνθήκες για τα παιδιά και τη συμπεριφορά του πατέρα Αντώνιου.

«Τα παιδιά εργάζονταν και έκαναν διάφορες εργασίες και μέσα στις δομές και εκτός, και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και τώρα. Τα καλοκαίρια τα έβγαζαν τα μεσημέρια να δουλέψουν. Γυρνούσαν μετά από ώρες και τους έλεγαν ότι ουσιαστικά ασχολείστε με το σπίτι σας.

Τα καημένα ήταν κατακόκκινα, ιδρωμένα, διψούσαν, ήταν “κομμάτια”. Μάλιστα ήταν ένα παιδί το οποίο είχε σπάσει το πόδι του, είχε ενηλικιωθεί αλλά συνέχιζε να διαμένει στην Κιβωτό. Ήρθε μια μέρα ο πάτερ Αντώνιος και δεν του άρεσε το ότι το συγκεκριμένο παιδί καθόταν -είχε σπάσει το πόδι του- και παρόλα αυτά τον έβαζε να εργάζεται με σπασμένο πόδι. Τον έβγαζε έξω, καθόταν το παιδί και έκανε ο,τι μπορούσε να κάνει από ένα πεζούλι».

«Με απέλυσαν ενώ είχα μωρό 18 μηνών»

Όπως εξηγεί η πρώην εργαζόμενη της δομής, την απέλυσαν έχοντας ένα μωράκι πριν 18 μηνών, ενώ υποστηρίζει ότι «αρχικά οι συνθήκες εργασίας ήταν ιδανικές, ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να δουλέψει κάποιος που αγαπούσε τα παιδιά. Τα ανήλικα που ήταν στη δομή ήταν από δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα αλλά είχαμε όντως χτίσει αυτό που λέμε “οικογένεια”».

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη ο πατήρ Αντώνιος είχε μαζί του και δύο «νταήδες» όπως τους χαρακτήρισε η ίδια.

«Πίεζε παιδί να πιει κρασί»

Συγκλονίζει περιγράφοντας άλλο ένα περιστατικό με τον πάτερα Αντώνιο και ένα ανήλικο παιδί. «Ο πάτερ πολλές φορές έπαιρνε συγκεκριμένα παιδιά και τα πήγαινε βόλτα. Τα παιδιά συναγωνίζονταν για το ποιος θα πάει μαζί του, ήταν τιμή. Έχω ακούσει από ένα παιδί που ο πατήρ Αντώνιος τον πίεζε να πιει κρασί. Πήγαιναν βόλτα και του έλεγε “πιες, πιες!”, το παιδί έλεγε “δεν θέλω” και ο πάτερ έλεγε ότι “έτσι έκανε στην αρχή και ο Π. (ο ένας νταής) τελικά έγινε μπεκροκανάτα”».

Η γυναίκα προσθέτει ότι «ο πατήρ θεωρούσε ότι η δομή του Βόλου ήταν η κορυφαία δομή του και ήταν περήφανος για αυτή και τελικά από αυτήν την “έπαθε” και καλά να πάθει».

«Κλείδωναν μωρά δύο ετών για ώρες» – «Με απείλησαν για να ακυρώσω την καταγγελία»

Για την πρώην εργαζόμενη τα παιδιά στη δομή που γνώρισε είναι παιδιά της, επισημαίνοντας ότι μιλάει σχεδόν σε καθημερινή βάση, όχι μόνο με το παιδί που έκανε την καταγγελία αλλά και με άλλα που αναμένεται να καταθέσουν άμεσα.

Όπως αναφέρει με μεγάλη ανακούφιση στη φωνή της «τώρα είναι πολύ χαρούμενα και εμείς το ίδιο που επιτελούς όλη αυτή η φούσκα έσκασε. Απλά δεν ξέραμε πότε θα σκάσει».

Επιπλέον επισημαίνει ότι ο πατήρ Αντώνιος απειλούσε όποιον ήθελε να βγάλει προς τα έξω την κατάσταση που επικρατούσε στην Κιβωτό. «Αν δεν μιλούσαν τα παιδιά ουσιαστικά θα κουκουλωνόταν και πάλι το θέμα όπως έγινε και με τον Χ. Για το συγκεκριμένο παιδί ο πάτερ είχε έρθει στο γραφείο και έλεγε “αυτός έφυγε, τον διώξαμε γιατί πήρε ναρκωτικά”.

«Απειλούσε εργαζόμενη πως θα τη μπλέξει με ναρκωτικά»

Πάντα ήταν τα παιδιά, ποτέ οι ίδιοι. Επίσης είχε βγει μια εργαζόμενη από την Καλαμάτα που ήθελε να μιλήσει και της έλεγε ότι “αν μιλήσεις θα σε μπλέξω με ναρκωτικά”. Προκαλούσαν το φόβο και κάποιος που έχει οικογένεια δεν θέλει να βρεθεί μπλεγμένος γιατί δεν θα έβγαζε άκρη. Και τον 19χρονο που έκανε την καταγγελία πήγαν να τον μπλέξουν με ναρκωτικά ενώ το παιδί δεν έχει καμία σχέση».

Οι «άξονες» στην έρευνα των αρχών

Την ίδια στιγμή, δύο είναι οι άξονες που οδηγούν τις έρευνες των αρχών. Είναι το άνοιγμα όλων των λογαριασμών και οι καταθέσεις που έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη (20.11.2022) και αναμένεται να φτάσουν τις δέκα συνολικά. Αυτό θα σχηματίσει όλο το πλαίσιο που χρειάζεται έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να καταλήξουν οι αρχές με ποια ιδιότητα, αυτή του υπόπτου ή αυτή του μάρτυρα θα κληθούν τα τέσσερα στελέχη της Κιβωτού, μεταξύ των οποίων ο πατήρ Αντώνιος και οι υπόλοιποι τρεις που έχουν κατονομαστεί.

Ανάλογα με την πορεία των ερευνών και των καταθέσεων δεν αποκλείεται κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι.

«Ναυάγιο» η Κιβωτός

Πλέον η Κιβωτός του Κόσμου μοιάζε με… ναυάγιο, καθώς έχουν καταρρεύσει τα πάντα. Καθημερινά, δεκάδες καταγγελίες που περιέχουν από ξυλοδαρμούς μέχρι σεξουαλική κακοποίηση, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πολλές από αυτές συγκλονίζουν και να αφήνουν άναυδο το πανελλήνιο.

Όπως η μαρτυρία μιας 20χρονης πρώην φιλοξενούμενης της «Κιβωτού του Κόσμου». Το κορίτσι, μιλώντας στην εκπομπή Live News αποκάλυψε ότι την έδιωξαν από τη δομή, όταν αποφάσισε να κάνει άμβλωση και περιέγραψε τις φρικτές στιγμές που φέρεται να έζησε όσο έμεινε εκεί ως παιδί. Στα 17 της έμεινε έγκυος και όταν εξέφρασε την επιθυμία της να μην κρατήσει το παιδί που κυοφορούσε, στελέχη της Κιβωτού την απείλησαν ότι θα τη διώξουν όταν ενηλικιωθεί, όπως και έπραξαν:

«Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν… Το πάλεψα μόνη μου…Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δε θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”, εγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα», είπε το κορίτσι.

«Ο πατέρας Αντώνιος είναι διπρόσωπος»

Ένα άλλο παιδί της Κιβωτού, ο σήμερα 23χρονος Νίκος, μιλώντας στο newsit.gr, κάνει λόγο για εξοντωτικές τιμωρίες, ενώ αναφέρει ότι ο πατέρας Αντώνιος ήξερε να κρύβει τον πραγματικό του χαρακτήρα. «Ο πατέρας Αντώνιος είναι διπρόσωπος. Όντως έχει κάνει καλά, αλλά από την άλλη έκρυβε πράγματα. Είχαν συμβεί άπειρα περιστατικά, γινόντουσαν και τα άκουγα μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Χαστούκια από παιδαγωγούς. Εμάς τα αγόρια μας είχαν να έχουμε άρνηση στο γυναικείο φύλο. Επειδή είχες σχέση με μία κοπέλα ή απλά επειδή μιλούσαμε μας έβαζαν τιμωρία. Μας έλεγαν ότι όλοι μας εδώ μέσα είμαστε αδέρφια. Μιλούσαμε με τα κορίτσια με γράμματα».

Μάλιστα όπως περιγράφει, όταν έπιασαν τον αδερφό του και έναν φίλο του να καπνίζουν χασίς «τους σταμάτησαν από το σχολείο και τους ανάγκασαν να δουλεύουν στο χωριό Ραβένια σαν τους εργάτες χωρίς μισθό. Ο αδερφός μου και ο φίλος του, όταν τους έκοψαν από το σχολείο, είχαν τσαντιστεί και είχαν “παίξει ξύλο” μέσα σε ένα δωμάτιο με το δεξί χέρι του πατέρα Αντώνιου, ο οποίος είχε και εκείνος μεγαλώσει στην Κιβωτό και τον είχε κατά κάποιο τρόπο παιδαγωγό στις δομές».

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook