Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στα Χανιά: «Μύθος η αριστεία της κυβέρνησης, υπάρχει μόνο η αριστεία του χρήματος»

κινητοποιήσεις-εκπαιδευτικών-στα-χα-989896

«Ο μύθος της κυβέρνησης περί αριστείας πάει περίπατο, αυτό που υπάρχει είναι η αριστεία του χρήματος. Ούτε βάση του 8 και του 10, μόνο 8 και 10… χιλιάρικα» σχολίασαν καυστικά οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών των Χανίων με αφορμή την εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτών από κολέγια,σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης.

Έτσι, στις ενέργειες του υπουργείου παιδείας ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Χανίων απαντούν με στάση εργασίας και κινητοποίηση. Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκη, να αναφέρει οτι η κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ έδειξε την αντίδραση των εκπαιδευτικών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ακόμη, τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αναπληρωτών:

«Οι 35.700 προσλήψεις σε Α’Βάθμια και Β’ Βάθμια δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και κάνουν εντονότερο το αίτημά μας για μόνιμους διορισμούς για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων μας.

Αντί αυτού το υπουργείο δεν μπαίνει σε διαδικασία διαλόγου αλλά προχωράει αυθαίρετα, δίνοντας υποσχέσεις, την πραγματοποίηση αριθμού προσλήψεων που δεν ικανοποιεί τον κλάδο.

Την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας, στην οποία θα υπάρχει μαζική συμμετοχή για να διατρανώσουμε το αίτημά μας απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται και μειώνει συνεχώς την εκπαίδευση και το παρεχόμενο έργο.»Ο Γιάννης Κυριακάκης, από πλευράς ΕΛΜΕ Χανίων, συμπλήρωσε οτι έχουν να γίνουν προσλήψεις 10 με 12 χρόνια, ενώ υπήρξαν 21.000 συνταξιούχοι μόνο στην Β’Βάθμια: «τα κενά είναι πολλές χιλιάδες και παραμένουν. Οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαξιωτική συμπεριφορά της υπουργού που μίλησε για αφερέγγυους που προσλαμβάνονται και δεν παρουσιάζονται. Φανταστείτε κάποιον που καλείται τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη να αναλάβει στην άλλη μεριά της Ελλάδας. Ειδικά στα Χανιά υπάρχει και το ζήτημα των υψηλών ενοικίων, οπότε πολλού δεν μπορούν να αναλάβουν.»

Ακόμη, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα κολέγια, συμπλήρωσε:

«Το νομοσχέδιο εξισώνει στην πράξη τα πανεπιστημιακά πτυχία με αυτά του κολεγίου. Του πανεπιστημίου προκύπτουν από προσπάθειες των μαθητών και αιματηρές δαπάνες των οικογενειών για να σπουδάσουν τα παιδιά, καθώς και ακαδημαϊκό προσωπικό και εγκαταστάσεις που πληρώνει ο λαός. Τα κολέγια χωρίς να ξέρουμε από που κρατάει η σκούφια τους, θα μπορούν να στέλνουν αποφοίτους τους να προσληφθούν στη δημόσια εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η Ντίνα Κληρονόμου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, επισήμανε οτι «οι εκπαιδευτικοί καλούνται να έχουν προσόντα αντίστοιχα με έναν λέκτορα στο πανεπιστήμιο για να διοριστούν στο δημόσιο. Έτσι απαξιώνεται το βασικό πτυχίο. Ακόμα και το σύστημα διορισμού είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.»

Ακόμη, τόνισε οτι τα ζητήματα της εκπαίδευσης αφορούν όλη την κοινωνία, αφού θα πληρώσει εκείνη την πρόθεση εμπορευματικοποίησής της.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook