Κινήσεις για δημιουργία κοινού φορέα διαχείρισης-εμπορίας ελαιολάδου στην Κρήτη

κινήσεις-για-δημιουργία-κοινού-φορέα-846045

Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα φιλόδοξο που έρχεται να δώσει μια απάντηση στη φετινή κακή χρονιά στην παραγωγή και διακίνηση συνολικά του ελαιολάδου της Κρήτης (δείτε ΕΔΩ), έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα με μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κοινού φορέα διαχείρισης ελαιολάδου σε όλο το νησί.

Στα μέσα του Νοέμβρη όλες οι Συνεταιριστικές Ενώσεις της Κρήτης συναντήθηκαν και αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν σε αυτή την πρωτοβουλία και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες κινήσεις για να φανεί κατά πόσο ένας κοινός φορέας μπορεί να είναι υλοποιήσιμος.

Η αρχή έγινε την περασμένη Παρασκευή από την Ιεράπετρα στη σύσκεψη της ΕΑΣ όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η ιδέα και τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ο Μπάμπης Δραγασάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως η ιδέα για ένα κοινό και μεγάλο φορέα σε όλη την Κρήτη είναι μια λύση που σε χώρες του εξωτερικού είναι αυτονόητη και θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά τόσο σε προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα των αγροτών όπως αυτό που έχει παρουσιαστεί φέτος, αλλά και στην εμπορία και διακίνηση του προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού.

Η ιδέα για την κατοχύρωση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κρήτης είναι ένα βασικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, το οποίο κρίνεται απαραίτητο, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης αφού ανάλογες προσπάθειες που έχουν γίνει σε μικρότερο επίπεδο, όπως στη Σητεία δεν επαρκούν.

Η ΕΑΣ Ηρακλείου όπως είπε, με το νομικό της τμήμα, προετοιμάζει ένα κείμενο συμφωνίας στο οποίο τελικά θα κληθούν ενώσεις και συνεταιρισμοί να συμφωνήσουν, το οποίο πρόκειται το επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί στη Σητεία για να φανεί αν μπορεί να προχωρήσει ή όχι.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως στο επίπεδο της Ιεράπετρας η ΕΑΣ μπορεί να μην διαχειρίζεται ελαιόλαδο, όμως μπορεί να συμβάλλει τόσο οργανωτικά όσο και διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις της για μια τέτοια προσπάθεια.

Πηγή: radiolasithi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook