Κίνδυνος να χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό

κίνδυνος-να-χαθούν-300-000-θέσεις-εργασίας-σ-1181778

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε ήδη, έστω και δειλά, αλλά τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε παρατεταμένη εργασιακή καραντίνα.

Με δεδομένα την παταγώδη αποτυχία του εμβολιασμού στην Ευρώπη -κάτι που συμπαρασύρει και την Ελλάδα- αλλά και το γεγονός ότι οι εργοδότες του κλάδου δεν αντέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να παραμείνουν κλειστοί, οι προβλέψεις για μια τουριστική περίοδο που θα προσεγγίσει σε πληρότητα των ξενοδοχείων το 35% – 40% του 2019 ακούγονται σαν ένα μικρό θαύμα.

Στο σενάριο αυτό, οι εκτιμώμενες απώλειες των θέσεων εργασίας στον τουρισμό μπορεί να φτάσουν έως και τις 300.000, δηλαδή να αφορούν το 50% όσων απασχολούνται με μόνιμη ή προσωρινή εργασία στον κλάδο.

Η κατάσταση είναι οριακή για τον κλάδο των τουριστικών και επισιτιστικών υπαλλήλων, που αριθμεί συνολικά 700.000 εργαζόμενους και αντιστοιχεί στο 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας επιβιώνοντας με τα 400 ευρώ του ΟΑΕΔ -που γίνονται 200 ευρώ για τους εποχικούς υπαλλήλους- και τα 534 για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Το ταβάνι των 700 ευρώ

Η σεζόν είναι κυριολεκτικά στον αέρα, όπως και η κλαδική σύμβαση των εργαζομένων, που εκκρεμεί να κηρυχθεί υποχρεωτική από το 2019.

«Αν δεν κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση, που εκκρεμεί με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, τότε σε έναν μήνα, όταν με το καλό ανοίξουν τα ξενοδοχεία, θα ζήσουμε την ‘ανθρωποφαγία’ των 700 ευρώ, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα προσληφθούν με μισθούς εκκίνησης και όχι με βάση τις προβλέψεις της κλαδικής σύμβασης», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού (υπογράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2019) είναι η μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αφορά 400.000 εργαζόμενους. Επιπλέον, είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση στον κλάδο τα τελευταία δώδεκα χρόνια που είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Δηλαδή δεν επιτεύχθηκε μετά από προσφυγή ή μεσολάβηση διαιτητικού οργάνου. Ακόμα, με τη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση καλύπτονται για πρώτη φορά και δεκάδες χιλιάδες διανομείς (delivery), οι οποίοι, πέρα από σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους, θα έχουν για πρώτη φορά στοιχειώδη θεσμικά δικαιώματα.

Η απειλή των απολύσεων

«Μας απασχολεί το άνοιγμα να γίνει με σωστούς όρους και προϋποθέσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Eπισιτισμό και στον Τουρισμό στην Κρήτη Μιχάλης Ριζικιανάκης, εξηγώντας πως εάν η επανεκκίνηση γίνει με περιορισμούς, τότε είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα γίνουν πολλές απολύσεις. Κι είναι σχεδόν σίγουρο τότε ότι θα διαλυθούν μαγαζιά, κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι και η οικονομία μας, η ραχοκοκαλιά της οποίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Μας ανησυχεί πολύ το άνοιγμα, περισσότερο από τη ζημιά που ήδη έχει γίνει», σημειώνει, εστιάζοντας στο ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο 100% σε τουρισμό και επισιτισμό για το επόμενο εξάμηνο.

Πριν το άνοιγμα, μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό, για να «μην φτάσουμε στο σημείο να ανοίξουν επιχειρήσεις και να κλείνουν μετά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού (όπως ορίζεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα)».

Είμαστε ήδη χαμένοι

Περιγράφοντας την «τραγική κατάσταση» την οποία βιώνει ο κλάδος τονίζει:

«Όσοι εισπράττουν το χρηματικό ποσό των 530 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις πάγιες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νοικοκυριού τους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι, από την άλλη, βιώνουν το… μαρτύριο της σταγόνας: Παράταση στην παράταση για τα 400 ευρώ που εισπράττουν από το Ταμείο Ανεργίας – μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πολλές και πιεστικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας!

Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα, χωρίς να ξέρουν πότε θα ανοίξει η σεζόν!

Οι εργαζόμενοι είναι σε απελπισία, η κατάσταση αυτή τους έχει κουράσει και οικονομικά και ψυχολογικά. Η εστίαση έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά και ζημιά και θα ανοίξει τελευταία – άγνωστο πότε. Δεν υπάρχει καμία ημερομηνία. Είμαστε ήδη χαμένοι!»…

Γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook