ΚΙΝΑΛ: Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές – Τι έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος

κιναλ-η-επόμενη-μέρα-μετά-τις-εκλογές-8211-1331513

Στα τελευταία μέτρα του δεύτερου γύρου  των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ εισέρχονται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα, εκτός και αν δοθεί παράταση. Αλλωστε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το Σάββατο, δεν αποκλείεται ανάλογα με την περιοχή να εμποδίσει κάποιους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν.

Η μεγάλη «μάχη» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, την οποία δίνουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου – και όχι μόνο – ειδικά μετά την προσέλευση ρεκόρ πολιτών στις κάλπες του πρώτου γύρου.

Ξεκάθαρο φαβορί

Ηδη πριν ανοίξουν οι κάλπες, υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ένα αουτσάιντερ με δυνατό όνομα, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι δυο τους είναι έτοιμοι για την τελική μάχη, ο πρώτος με όπλο τη διαφορά των εννιά μονάδων του πρώτου γύρου και ο δεύτερος με την αυξημένη πόλωση που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα και η οποία έγινε εμφανής τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στις δημόσιες εμφανίσεις των δύο μονομάχων.

Η πορεία από Δευτέρα

Το αποτέλεσμα της Κυριακής, όσο μαθηματικά προδιαγεγραμμένο κι αν είναι, κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κόμματος από τη Δευτέρα το πρωί, μιας και ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του κόμματος όσο και το πολιτικό προφίλ του, σε σχέση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογή νέου αρχηγού φέρνει αναπόφευκτα και αλλαγές εντός του κομματικού μηχανισμού, αλλά και στα πρόσωπα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που όλοι περιμένουν είναι αν οι νέοι συσχετισμοί θα γίνουν πεδίο εντάσεων ανάμεσα στις πολλές πλευρές που καλούνται να «χειριστούν» αυτή τη μεταβατική φάση μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος εξουσιοδοτείται να ξεκινήσει και την αναμόρφωση του κόμματος από κάτω προς τα πάνω, με εκλογές στις οργανώσεις που θα φέρουν εις πέρας το συνέδριο που, βάσει καταστατικού, αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Εκεί θα διαμορφωθούν και τα όργανα θα οδηγήσουν το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Γεγονός πάντως είναι ότι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από τη νίκη του Ανδρουλάκη, σημασία έχει και το ποσοστό με το οποίο αυτή θα γίνει. Αν η διαφορά είναι μικρή, κάτω από 60% – 40%, τότε ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τις σωστές ισορροπίες εντός του κόμματος, χάνοντας κάποια από την ελευθερία κινήσεων που ενδεχομένως θα αποκτούσε με μεγαλύτερο ποσοστό.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook