Κίνα: Οργιάζουν οι φήμες ότι απαγορεύτηκε η πώληση λευκού χαρτιού για να «ξεμείνουν» οι διαδηλωτές

κίνα-οργιάζουν-οι-φήμες-ότι-απαγορεύτ-1576799

Στις σπάνιες διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλη την Κίνα το Σαββατοκύριακο, οι διαδηλωτές συχνά κρατούσαν κομμάτια λευκού χαρτιού, ένα φαινόμενο που προκάλεσε προβλήματα στην κορυφαία αλυσίδα χαρτικών της χώρας.

Σε μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας, νεαροί διαδηλωτές κρατούσαν φύλλα λευκού χαρτιού – μια μεταφορά για τις επικριτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ειδησεογραφικά άρθρα και τους ειλικρινείς διαδικτυακούς λογαριασμούς που σβήστηκαν από το διαδίκτυο, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους.

Η πρωτοφανής εξέγερση, η οποία αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, είδε τους διαδηλωτές να ζητούν τον τερματισμό των αυστηρών μέτρων αποκλεισμού για τον κορονοϊό και πολιτικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με το CNN τη Δευτέρα, οι μετοχές της M&G Stationery, γνωστής εταιρείας με περισσότερα από 80.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την Κίνα, έπεσαν έως και 3% μετά από έγγραφο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε ότι η εταιρεία θα απαγορεύσει την πώληση λευκών φύλλων χαρτιού Α4 σε εθνικό επίπεδο τόσο online όσο και στα φυσικά καταστήματα, αρχής γενομένης από την Τρίτη.

Το Α4 αναφέρεται σε ένα τυποποιημένο μέγεθος χαρτιού που χρησιμοποιείται συνήθως σε χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Η M&G Stationery εδρεύει στη Σαγκάη και πουλά τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Επί του παρόντος είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και έχει κεφαλαιοποίηση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η απαγόρευση έγινε για τη «διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας» και για την «αποτροπή των παρανόμων από το να συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα λευκού χαρτιού Α4 και να το χρησιμοποιούν για παράνομες ανατρεπτικές δραστηριότητες». Επίσης, ανέφερε ότι η εταιρεία «καταδικάζει έντονα το πρόσφατο κίνημα του «λευκού χαρτιού»» σε διάφορες πόλεις της Κίνας.

«Όλα καλά» με την παραγωγή

Λίγο μετά την πτώση της μετοχής της, η M&G Stationery δήλωσε ότι το έγγραφο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ήταν κατασκευασμένο και ότι η εταιρεία είχε ειδοποιήσει την αστυνομία, σύμφωνα με μια καταχώρηση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης.

«Η τρέχουσα παραγωγή και λειτουργία της εταιρείας είναι καθ’ όλα φυσιολογική», δήλωσε ο προμηθευτής χαρτικών.

Αφού η M&G εξέδωσε τη δήλωσή της, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να παραγγείλουν λευκά φύλλα χαρτιού Α4 από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της εταιρείας.

«Αν η φήμη είναι ψευδής, τότε γιατί το κατάστημά της στο Taobao δεν υποστηρίζει την παράδοση χαρτιού Α4 σε πολλά μέρη της Κίνας;», δήλωσε ένας χρήστης του Weibo με τοποθεσία IP στην επαρχία Liaoning. Το Taobao είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, που ανήκει στον όμιλο Alibaba.

Ένας άλλος χρήστης με διεύθυνση IP στην επαρχία Shandong δήλωσε ότι η παράδοση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν η διεύθυνση κάποιου βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη.

Μετά την δήλωση στο χρηματιστήριο, οι μετοχές της M&G Stationery ανέκτησαν κάποιες απώλειες, αλλά εξακολουθούσαν να υποχωρούν κατά 1% στο κλείσιμο της Δευτέρας. Την Τρίτη, η μετοχή ανέκαμψε, ακολουθώντας τα κέρδη της ευρύτερης αγοράς.

Διαμαρτυρίες του κινήματος του «λευκού χαρτιού»

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από μια φονική πυρκαγιά την περασμένη Πέμπτη στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ. Η πυρκαγιά σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε εννέα σε πολυκατοικία, οδηγώντας σε οργή την κοινή γνώμη αφού βίντεο από το περιστατικό έδειχνε ότι τα μέτρα αποκλεισμού είχαν καθυστερήσει τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.

Η πόλη βρισκόταν υπό αποκλεισμό για περισσότερες από 100 ημέρες, με τους κατοίκους να μην μπορούν να φύγουν από την περιοχή και πολλούς να αναγκάζονται να μείνουν στα σπίτια τους.

Βίντεο έδειξαν κατοίκους του Ουρούμτσι να διαδηλώνουν προς ένα κυβερνητικό κτίριο και να φωνάζουν για τον τερματισμό του αποκλεισμού την Παρασκευή. Το επόμενο πρωί, η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα άρει το lockdown σταδιακά, αλλά δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε απάντησε στις διαμαρτυρίες.

Αυτό απέτυχε να καταπνίξει την οργή του κόσμου και οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν γρήγορα πέρα από τη Σιντζιάνγκ, με κατοίκους σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα να βγαίνουν επίσης στους δρόμους.

Τις τελευταίες ημέρες, αγρυπνίες και διαδηλώσεις που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook