Κιμαδόπιτα κουρού
Συνταγή για πεντανόστιμη κιμαδόπιτα κουρού που θα λατρέψετε! Μια διαφορετική, εύκολη και γρήγορη πίτα με φύλλο κουρού, ιδανική ως σνακ ή και κυρίως γεύμα!
Συστατικά
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 300 γρ. κιμά χοιρινό
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 650 γρ. ζύμη κουρού
- 1 κρόκο, από μεσαίο αυγό, αραιωμένο με νερό
Για το σερβίρισμα
- ρίγανη, φρέσκια
- πράσινη σαλάτα
- ντοματίνια
- ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Μεταφέρουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε το βούτυρο, περιμένουμε να λιώσει και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Μεταφέρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο μισό μέρος του τηγανιού και στο άλλο μισό προσθέτουμε τους 2 κιμάδες.
- Σοτάρουμε για ακόμα 4-5 λεπτά -χωρίς να ανακατέψουμε- μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα ο κιμάς. Στον μισό χρόνο γυρνάμε τον κιμά ώστε να σοταριστεί και από τις 2 πλευρές.
- Πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. κύμινο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Σπάμε τον κιμά σε μικρότερα κομμάτια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το πράσινο μέρος από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει η γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε ένα φύλλο κουρού επάνω.
- Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι αφήνοντας κενές τις άκρες.
- Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλο και κλείνουμε τις άκρες γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας δημιουργώντας ένα γείσο για να δεσμεύσουμε τη γέμιση.
- Μεταφέρουμε την πίτα μαζί με το φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
- Αλείφουμε με τον κρόκο όλη την επιφάνειά της ζύμης με ένα πινέλο και τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και κόβουμε σε κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και μεταφέρουμε τα κομμάτια σε πιάτα.
- Σερβίρουμε προαιρετικά με σαλάτα της επιλογής μας και ντοματίνια, και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.