Κι όμως, το καλύτερο ελαιόλαδο είναι «made in China» – Στην 8η θέση η Κρήτη με λάδι από το Ρέθυμνο | Πίνακας

κι-όμως-το-καλύτερο-ελαιόλαδο-είναι-made-in-488780

Ενα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κίνα ήταν ο νικητής του 5ου διαγωνισμού «Athena International Olive Oil Competition», που, λόγω κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα

Ενα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κίνα αναδείχθηκε το καλύτερο ανάμεσα σε εκατοντάδες ισπανικά, ιταλικά και ελληνικά ελαιόλαδα σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα…

Πρόκειται για το κινεζικό Xiangyu Coratina, της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development, από την Gansu (Γκανσού) της Longnan (Λονγκνάν) που προέρχεται από την ποικιλία ελιάς κορατίνα, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία στον κόσμο. Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας παράγεται πλέον σε όλο και περισσότερες χώρες, αναφέρουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού και εξηγούν ότι παίζουν ρόλο η ποικιλία, το μικροκλίμα αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες.

Στον φετινό 5ο διαγωνισμό «Athena International Olive Oil Competition» που διοργάνωσε η εταιρεία Vinetum και λόγω κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, στα Σπάτα στον Πύργο Πετρέζα, έφθασαν δείγματα από 430 ελαιόλαδα από 17 χώρες του κόσμου. Όπως γράφει η Καθημερινή, εκτός από τις παραδοσιακές ελαιοπαραγωγικές χώρες, φέτος συμμετείχαν στον διαγωνισμό και «εξωτικά» ελαιόλαδα από τη Βραζιλία, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την Τουρκία. Η Ισπανία βέβαια κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία κερδίζοντας 19 διπλά χρυσά μετάλλια –αποτελούν και την ανώτερη ποιοτική κατάταξη– και ακολουθούν η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ επίσης διπλά χρυσά πήραν η Τυνησία, η Πορτογαλία, η Αυστραλία, η Τουρκία, η Σλοβενία και η Γαλλία.

Φέτος, λόγω κορωνοϊού όλοι οι κριτές ήταν Ελληνες. Υπό κανονικές συνθήκες, τα 2/3 των κριτών του διαγωνισμού προέρχονται από άλλες χώρες.

Αυξημένη ήταν φέτος η συμμετοχή ελληνικών ελαιολάδων, κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, οπότε τα δείγματα από την Ελλάδα έφτασαν το 59% του συνόλου. Τα ελληνικά ελαιόλαδα κατάφεραν πολύ καλές επιδόσεις σε αυτόν τον διαγωνισμό και συγκέντρωσαν 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και – για πρώτη φορά– 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο, από τον Εβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 9 συνολικά ελληνικά ελαιόλαδα που κέρδισαν φέτος διπλό χρυσό μετάλλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, αφού πέρυσι, το 2018 και το 2017 μόνο ένα ελληνικό ελαιόλαδο τη φορά είχε καταφέρει να εξασφαλίσει διπλό χρυσόμετάλλιο. Την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού (2016) κανένα ελληνικό ελαιόλαδο δεν είχε καταφέρει να κερδίσει διπλό χρυσό μετάλλιο.

Το 2019-2020 η ελληνική αλλά και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου ήταν εξαιρετική ποιοτικά και ποσοτικά. Χαρακτηριστικά στον φετινό «Athena» ελάχιστα ελαιόλαδα βγήκαν ελαττωματικά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Αντίθετα το 81% των συμμετεχόντων κατάφερε να διακριθεί σε κάποια κατηγορία.

Ο διαγωνισμός «Athena» διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας και φέτος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο στις αρχές Απριλίου. Αναβλήθηκε όμως λόγω της πανδημίας και μεταφέρθηκε γεωγραφικά, στην Αθήνα, ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψουν ελαιόλαδα και κριτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω COVID-19 όλοι οι κριτές φέτος, συνολικά 20 άτομα, ήταν Ελληνες με επικεφαλής της ομάδας τον κ. Κωνσταντίνο Λύρη. Υπό κανονικές συνθήκες τα 2/3 των κριτών του διαγωνισμού προέρχονται από άλλες χώρες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η παγκόσμια αποδοχή των αποτελεσμάτων του.

Δείτε όλη τη λίστα των νικητών ΕΔΩ

2 thoughts on “Κι όμως, το καλύτερο ελαιόλαδο είναι «made in China» – Στην 8η θέση η Κρήτη με λάδι από το Ρέθυμνο | Πίνακας

  1. Οι κριτές δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Στο χωριό μου στο καφενείο λένε ότι κάνουν το καλύτερο λάδι στο κόσμο. Και πως να μην κάνουν, ο καθένας κλαδεύεις διαφορετικά αλλα καλύτερα από τον άλλο, λιπαίνουν ο καθένας με την δική του μυστική συνταγή και όταν νομίζουν ότι είναι η κατάλληλη εποχή. Ψεκάζουν με μοναδικά κοκτέιλ φαρμάκων από εξωτικές χώρες και με άγνωστα ονόματα. Κάνουν συγκομιδή όποτε τους βολεύει και όχι ότι λέει η ετικέτα του φαρμάκου (αν λέει). Ραβδίζουν τσαλοπατωντας για να αρχίσει η ζύμωση αρκετά νωρίς, αναμειγνύουν πριονιδια με λάδι από την αλυσίδα του κοφτικού και δίνουν άρωμα στο προϊόν από ατόφιο καπνό δίχρονου αλυσοπρίονου. Βάζουν τις ελιές σε σακιά μέχρι να δημιουργηθεί μεγαλος σωρός για να την βγουν στο γείτονα περνώντας ξετρουλιασμενο το τρακτέρ και ας μαμούνιζουν οι σκουληκοι του δάκου. Σιγά τώρα μην πιστέψουμε τους κινέζους ή κάτι πρωτευουσιάνους φλωρους που λένε για οργανοληπτικα ελαιολάδου , συλλογή όπως και όποτε ορίζουν τα επώνυμα φυτοφάρμακα, μη σπάσιμο του καρπού, καθαριότητα, , μεταφορά με διάτρητα κιβώτια, αυθημερόν επεξεργασία σε χαμηλή θερμοκρασία και λοιπές βλακείες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook