Κι όμως ο σκύλος «μιλάει» – Πώς θα καταλάβετε τι σας λέει

κι-όμως-ο-σκύλος-μιλάει-πώς-θα-κατα-960737

Ένας σκύλος, πριν δράσει, έχει την τάση να… το «πει». Θα «μιλήσει» με τη «γλώσσα του σώματός» του.

Κάθε ιδιοκτήτης/κηδεμόνας σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει την «ομιλία» του σκύλου του. Για να είναι σε θέση να προλαμβάνει διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις.

Να καταλαβαίνει πώς αισθάνεται ο σκύλος του κάθε στιγμή. Γιατί οι πράξεις ενός σκύλου έχουν ως κίνητρο το συναίσθημα.

Το πόσο σημαντική είναι η κατανόηση της «ομιλίας» του σκύλου μας, το επισημαίνει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, κυρία Μαριτίνα Κοζανίτου.

«Έχετε παρατηρήσει ποτέ τον σκύλο σας να ανοιγοκλείνει γρήγορα τα μάτια του, να γλείφει τη μύτη του, να στρέφει το κεφάλι του προς την αντίθετη κατεύθυνση και, τελικά, να απομακρύνεται;

Όλοι μας, κάποια στιγμή, έχουμε δει το ζωάκι μας να κάνει αυτές τις κινήσεις, αν, βεβαίως, το παρατηρούμε. Αλλά, είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα μηνύματα που μας στέλνει ο σκύλος μας;

Η αδυναμία εξήγησης της συμπεριφοράς του σκύλου, συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις που περιγράφονται, συνήθως, ως επιθετικά γεγονότα χωρίς αιτία.

Ο πόνος, ο φόβος, ο εκνευρισμός, η επιθυμία για κάτι, είναι αιτίες.

Οι σκύλοι έχουν την τάση να εκφράζονται, πριν δράσουν. Και αυτό για εμάς θα μπορούσε να είναι προειδοποίηση για τη συναισθηματική τους κατάσταση, και ευκαιρία για να προλάβουμε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουμε μαζί τους, είναι να μάθουμε να «διαβάζουμε» τη ‘γλώσσα του σώματός τους’ και να ξέρουμε να ερμηνεύουμε αντιδράσεις, πριν αυτές γίνουν επικίνδυνες για τους ίδιους αλλά και για εμάς.

Με κατανόηση, σωστή κρίση, γρήγορη αντίληψη και τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα, μπορούμε να αυξήσουμε την επικοινωνία μας και να μειώσουμε τους κινδύνους.

Η επιτυχία θα έρθει, αν θυμόμαστε πάντα ότι η συμπεριφορά του κηδεμόνα είναι όσο σημαντική και η συμπεριφορά του ζώου».

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook