Keto diet: Τα σημαντικά οφέλη της κετογονικής δίαιτας – Ποιοι πρέπει να προσέχουν

keto-diet-τα-σημαντικά-οφέλη-της-κετογονικής-1699183

Η δίαιτα keto υπόσχεται δραστικό αδυνάτισμα και απώλεια λίπους σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο φανατικούς οπαδούς ανά την υφήλιο, όπως αναφέρει το Healthstat.gr. Ωστόσο, εκτός από τα οφέλη που μπορεί να δει κάποιος ακολουθώντας την κετογονική δίαιτα, είναι πιθανό να διαπιστώσει και αρνητικά αποτελέσματα και σίγουρα όταν πρόκειται για το σώμα μας και την υγεία μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσα στους πρώτους 6-12 μήνες από την έναρξη της δίαιτας Keto, μπορεί να παρατηρηθούν παροδικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθώς και αυξήσεις στην HDL και απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα γενικά δεν φαίνονται μετά από 12 μήνες θεραπείας, καθώς οι αλλαγές που αναφέρθηκαν στις μελέτες δεν είναι στατιστικά σημαντικές. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κετογονικής δίαιτας.

Παρά την ευνοϊκή επίδραση της δίαιτας Keto στην HDL-C, οι ταυτόχρονες αυξήσεις της LDL-C και των λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Επιπλέον, οι διατροφικοί περιορισμοί που απαιτούνται για τη διατήρηση της κέτωσης μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε χαμηλή βιωσιμότητά της. Δυστυχώς, οι περισσότερες διαθέσιμες μελέτες στερούνται γενίκευσης και εγκυρότητας λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος και της μικρής διάρκειας μελέτης. Λόγω του περιορισμένου αριθμού μελετών και της έλλειψης ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων της δίαιτας, οι συστάσεις που υποστηρίζουν τη VLCKD σε άτομα χωρίς συννοσηρότητες ή καρδιομεταβολικές και ενδοκρινολογικές ασθένειες θα πρέπει να γίνονται κατά την κρίση κάποιου ειδικού.

Δέκα οφέλη της δίαιτας Keto

  • Μειώνει την όρεξη λόγω του περιορισμού υδατανθράκων
  • Προσφέρει άμεση απώλεια κιλών γιατί απομακρύνει από το σώμα τα υπερβολικά υγρά και μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης
  • Μειώνει το επιβλαβές λίπος της κοιλιάς
  • Ρίχνει δραστικά τα τριγλυκερίδια
  • Αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης
  • Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα
  • Είναι αποτελεσματική κατά του μεταβολικού συνδρόμου
  • Βελτιώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL
  • Δρα θεραπευτικά σε αρκετές διαταραχές του εγκεφάλου

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook