Κερδοσκοπία πίσω από τις αυξήσεις ρεκόρ στα σπορέλαια; Τι θα γίνει με την τιμή ελαιολάδου στα Χανιά

κερδοσκοπία-πίσω-από-τις-αυξήσεις-ρεκ-1405130

Η ξέφρενη πορεία ανόδου που ακολουθεί η τιμή στα σπορέλαια, συμπαρασύρει σιγά – σιγά και την τιμή του ελαιολάδου, όπως διαπίστωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Νίκος Μιχελάκης μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

Ο κ. Μιχελάκης, έκανε λόγο για «τεχνητές ελλείψεις» στο ηλιέλαιο που οφείλονται σε φαινόμενα κερδοσκοπίας ενώ παράλληλα, ανέφερε πως η παρούσα δύσκολη συνθήκη θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελέσει ευκαιρία για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, ώστε να αντικαταστήσουν τα σπορέλαια με τοπικό ποιοτικό ελαιόλαδο, αφού πλέον οι τιμές εξισώνονται.

Ανέφερε δε πως είναι αναγκαίες διαθρωτικές αλλαγές για να ξαναβρεί η ελαιοκαλλιέργεια το οικονομικό και ποιοτικό της αντίκρισμα.

«Σίγουρα η δική μας αγορά έχει τα δικά της διαθρωτικά προβλήματα και πολύ δύσκολα κινείται και πολλοί είναι εκείνοι που παρεμβαίνουν μέσα σε αυτήν την αγορά.

«Τώρα η κατάσταση με τα σπορέλαια απ’ ό,τι κι εμείς διαβάζουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έλλειψη, η οποία μπορεί να είναι και τεχνητή. Δηλαδή κάποιοι μπορεί να υποψιάζονται ότι μπορεί να  σταματήσει η μετακίνηση του ηλιελαίου από την Ουκρανία και φρόντισαν πολύ γρήγορα να ανεβάσουν τις τιμές τους σε τέτοια ύψη που όπως ήταν φυσικό θορύβησαν τους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι είδαν ένα έλαιο το οποίο χρησιμοποιούν κατά κόρον να διπλασιαστεί στην τιμή.

Λένε ότι ενώ πριν έναν μήνα αγόραζαν τα 10 λίτρα γύρω στα 15 ευρώ, τώρα τα αγοράζουν στην διπλάσια τιμή, δηλαδή 30 ευρώ και πάνω κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πλησιάζουν τις τιμές του ελαιολάδου. Ανάλογα πάντα με την ποιότητα και την συσκευασία. Πάντως η διακύμανση που υπάρχει δείχνει ακριβώς ότι υπάρχει κερδοσκοπία» εξήγησε ο κ. Μιχελάκης.

«Πάντως η εστίαση τον τελευταίο καιρό είναι πεσμένη και λόγω του κορoνοϊού και λόγω της ακρίβειας και του πολέμου. Η ζήτηση από μεριάς εστίασης είναι μειωμένη. Άρα είναι εντελώς παράλογο να ανεβαίνουν οι τιμές» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι φαίνεται κάποιοι να ανέβασαν σκόπιμα τις τιμές προς τα πάνω, κερδοσκοπώντας πάνω στην προοπτική του να υπάρξει η έλλειψη. Αυτό το βλέπω σε διάφορα προϊόντα, να αυξάνονται οι τιμές εκ των προτέρων.

Αυτό που προμηθευόμαστε από την Ουκρανία είναι ένα 30% των σπορελαίων που παράγονται. Η καλλιέργεια φυσιολογικά εξελίσσεται. Οι ποσότητες εξακολουθούν να υπάρχουν αποθηκευμένες, δεν ακούσαμε ότι κάποιος της πυρπόλησε. Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά είναι το μεταφορικό κόστος»

Ανεβαίνει και το ελαιόλαδο

Όπως εκτίμησε ο κ. Μιχελάκης, το ελαιόλαδο πήρε τα πάνω του επειδή πήραν τα πάνω τους τα σπορέλαια ενώ διαφαίνεται συνέχιση της αυξητικής τάσης. «Την περασμένη εβδομάδα έφτασε τα 4,80 ευρώ στην Ισπανία το έξτρα παρθένο ελαιολάδoυ ενώ αυξάνονται και οι τιμές των υπολοίπων κατηγοριών ελαιολάδου, των υποδεέστερων, όπως το απλό παρθένο μέχρι 2 βαθμούς φτάνει τα 3,50 ευρώ!

Κρίση και ευκαιρία για την εστίαση

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η παρούσα συνθήκη, «είναι μια ευκαιρία για τους επιχειρηματίες στην εστίαση να αφήνουν τις δικαιολογίες ότι τάχα το ελαιόλαδο δεν τηγανίζει καλά, ότι τάχα δεν μπαίνει στις φριτέζες και τα λοιπά που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια και να βάλουν το ελαιόλαδο στις κουζίνες τους, μια που πλέον η τιμή του είναι ίδια με το σπορέλαιο κι όχι να αναζητούν ακόμα φθηνότερα λάδια. Δηλαδή το να καταναλώσουμε τα δικά μας προϊόντα δεν μας περνάει από το μυαλό;»

«Τα σπορέλαια είναι 100% χημικά»

Αναφερόμενος στην ποιοτική ανωτερότητα του ελαιολάδου που πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε: «Τα σπορέλαια δεν είναι κακά, από φυτά είναι και αυτά. Το ελαιόλαδο όμως είναι ένας φυσικός χυμός. Βγαίνει από την σάρκα της ελιάς με μηχανικά μέσα, δεν χρησιμοποιούνται χημικά μέσα κατά την έκθλιψη. Όλα τα σπορέλαια, για να βγουν πρέπει να διαλυθούν, να μπουν μέσα σε χημικούς διαλύτες και από εκεί να τα πάρουμε ξανά με ραφιναρίσματα και άλλες μεθόδους. Άρα είναι ένα προϊόν 100% χημικό. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι ότι δεν κάνει το ελαιόλαδο. Και αποτελεί και ένα μέσο προσέλκυσης επισκεπτών και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος».

Διαφορά μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές παραγωγού στην δυτική Κρήτη κυμαίνονται στα  3,20 με 3,30 ευρώ ανά λίτρο. Στην ανατολική Κρήτη γύρω στα 3,50 με 3,60. «Εκεί σηκώνουν τις τιμές οι λίγοι διαγωνισμοί που κάνουν ορισμένα ελαιοτριβεία. Εδώ στην Δυτική Κρήτη υπερισχύουν τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία» τόνισε ο κ. Μιχελάκης ενώ αναφέρθηκε σε κακές πρακτικές που ακολουθούνται από τα ελαιοτριβεία: «Πολλές φορές το λάδι πουλιέται χωρίς να το ξέρουν οι παραγωγοί, το πουλάνε μόνοι τους. Το κάθε ελαιοτριβείο έχει μέσα μια ποσότητα λάδι. όταν έχει συνεργασία με κάποιους μεσίτες, στέλνει βυτία, παίρνει το λάδι χωρίς να ρωτήσει τον παραγωγό. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει ρυθμιστεί.

Δυστυχώς οι παραγωγοί πλέον δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν όλα αυτά τα οποία απαιτούνται, υπάρχει μια καθίζηση του αγροτικού τομέα, όσον αφορά την διεκδικητικότητα και όσον αφορά την οργάνωση» σχολίασε.

«Το ελαιόλαδο δεν υποβαθμίζεται εύκολα. Αυτό είναι που μας έσωσε στην κατοχή» σημείωσε, κλείνοντας ο κ. Μιχελάκης: «Ο τουρισμός μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη όμως είναι πιο ευάλωτος στις συνθήκες που διαμορφώνται. Το ελαιόλαδο είναι τροφή και η τροφή δεν μπορεί να σταματήσει. Θα τρώει ο καθένας θέλει δεν θέλει»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook